Naim Güleryüz Lozan`daydi

Ester YANNİERTıp dünyasından uzmanlarla sağlık konularında uzmanlaşmış basın mensuplarının bir araya geleceği toplantıların ilki, Or-Ahayim, "Alegra Torel Geriatri Pavyonu"nda yapıldı. Toplantıda, Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker ile Or-Ahayim Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. İncilay Eralp, ileri yaşlıların en yaygın sorunu ol

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

"Türk Yahudileri" hakkında bir konferans vermek üzere Lozan’a davet edilen Naim Güleryüz 17 Aralık  Cumartesi gecesi Lozan Yahudi Cemaati lokalinde düzenlenen Türk Gecesi’nde, aralarında Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu Cemil F. Karaman, Lozan ve Vaud Kantonu  Yahudi Cemaati Başkanı Jean-Pierre Bloch, Lozan Bene-Berit Başkanı Yvan Zeitoun, İsviçre’de Türkiye Kökenli Museviler Derneği Başkanı Albert Covo ve eşlerinin de bulunduğu seçkin bir topluluğa hitap etti.
Türk Yahudilerinin Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 700 yıllık yaşamları, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Türk Yahudi Cemaati’nin ve Judeo Espanyol lisanının dünü-bugünü ve yarını hakkında ayrıntılı bilgi veren Naim Güleryüz dinleyicilerden gelen değişik soruları örneklerle cevaplandırdı.
Türk Müziği eşliğinde, Türk Musevileri Müzesi’ni tanıtan 15 dakikalık bir görsel sunuşun da yer aldığı gecede yalancı dolma, börek, imam bayıldı, bulgur pilavı, şiş kebabı, baklava ve revani gibi Türk yemeklerinin yanı sıra Türk rakısı, ince belli bardaklarda çay ve Türk Kahvesi ile lokumu ikramı yapıldı.
Alışılandan uzun süren gecenin sonunda Lozan ve Cenevre cemaatleri mensupları, Türk kökenli olmayanlar dahil, Türkiye’nin değişik bölgelerini kapsayacak bir tur düzenlemek konusunda görüş birliğine vardılar.