"ALEGRA TOREL GERİATRİ PAVYONU"nun tanitim etkinlikleri sürüyorOr-A

Ester YANNİERTıp dünyasından uzmanlarla sağlık konularında uzmanlaşmış basın mensuplarının bir araya geleceği toplantıların ilki, Or-Ahayim, "Alegra Torel Geriatri Pavyonu"nda yapıldı. Toplantıda, Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker ile Or-Ahayim Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. İncilay Eralp, ileri yaşlıların en yaygın sorunu ol

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kar amacı gütmeyen, toplam yatak kapasitesinin yarısını yaşlılık sorunlarına ayrılmış olan Balat Or-Ahayim Hastanesi, yaşlılıkla beraber gelen sorunların tartışılacağı bir  platform başlattı. Yeni hizmete giren Geriatri Pavyonu’nu tanıtmak amacıyla, hastaneye davet edilen yerel gazetelerin sağlık muhabirlerine, geçtiğimiz hafta içinde bir brifing verildi. Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Yaşar Abuaf ile Başhekim Dr. Vedat Mizrahi’nin "hoşgeldiniz" konuşmasında konuklara Or-Ahayim Hastanesi’nin tarihi ve bugün sağlık sektöründeki yeri aktarıldı. Or-Ahayim Hastanesi Başhekimi Dr. Vedat Mizrahi:  "Sağlık hizmetindeki kaliteyi, hasta bakımında da sürdürmeye önem veren Balat Or-Ahayim Hastanesi, benzerlerinden ayrılan bir özellik de taşıyor. "Pembe Melekler" olarak adlandırılan 60 kişilik gönüllü ordusuyla hastalara tıpkı ev ortamında huzur, sıcaklık ve şefkati yaşatıyor. Hastanenin Geriatri Bölümü’nde ise evde bakımı mümkün olmayan yaşlılara, hastanenin tüm tıbbi ve sosyal imkanları sunuluyor. “Alegra Torel Geriatri Pavyonu” olarak adlandırılan bu bölümde hastalar, tek kişilik ve iki kişilik odalarda kalıyor.
Hastanede, özel bakım ünitesi ile bazı özel branş ameliyatları dışındaki tüm cerrahi müdahalelerin rahatlıkla gerçekleştirebildiği, istendiğinde dışarıdan gelen cerrahlar tarafından kullanılabilen donanımlı bir ameliyathane bulunuyor." dedi.
Konuşmacıların ilki Alzheimer Vakfı Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gerospsikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker idi. "Her vakıf hastanesinde bu tip konuşmalar yapmam. Or-Ahayim’e gönül bağım 1968 senesinde bu hastenede stajımı yapmış olmamdan geliyor. Ayrıca kızım da, İzmir Karataş Musevi Hastanesi’nde doğdu" diye sözlerine başlayan Prof. Eker, Alzheimer Hastalığı ve demans hakkında bilgi verdi. Prof. Eker, Alzheimer hastalığının evrelerini (hafif, orta derece ve ileri derece), bu hastalığın risk faktörlerini, ailede bu hastalığın bulunması halinde birinci derecedeki akrabalarda riskin artacağını ve hastalığın tedavi yöntemlerini anlattı. Yaşlıların uyum yeteneklerini değiştirmek, çevreye uyum sağlamalarına çalışmak, oryantasyonu artırıcı uyarı öğretilmesi gibi psikolojik tedavilerin nasıl yapıldığını sözlerine ilave etti.  Prof. Eker Alzheimer hastalarının yakınlarında da depresyon ve tükenmişlik vakalarının görüldüğünü nakletti. Evdeki hastaya mükemmel bir bakım sunarken hastalanan hasta yakınlarının sorunlarını da dile getirdi.
Dünya Geropsikiyatri Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Eker, gazetecilerin Alzheimer ve demans hastalıkları konusunda soruları, örnekler vererek yanıtladı. Prof. Eker, Amerika, İngiltere, İsveç ve Japonya’da yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarını içeren çalışmalarda, Türklerin ve Japonların benzer kültürel yapıları nedeniyle aynı korkuları taşıdıklarına değindi. Prof. Eker, “Avrupalılar ve Amerikalılar bu korkuyu daha az yaşıyor. Çünkü onlarda aile bağları bizde ve Japonlardaki gibi güçlü olmadığından, her gün huzurevine yatacak şekilde kendilerini organize ediyorlar” dedi.

"Evde bakmakta zorlandığınız yaşlılarınızı bize yollayın"
Or-Ahayim Hastanesi’nin deneyimli nöroloji uzmanı, Konsültan Dokturu İncilay Eralp ikinci konuşmacı olarak, bu hastanedeki deneyimlerini anlattı. Demans bulgularının ancak hastalık ilerledikten sonra tespit edildiğine dikkati çeken Dr. Eralp demans hastalığına yakalananların ilk safhalarda doktora müracaat etmediklerini anlattı.
Dr. İncilay Eralp, Or-Ahayim’de tedavi gören Alzheimer ve demans hastalarına nasıl yardım edildiğini anlatırken, bu tip hastaların karşılaşabilecekleri hastalıkların tedavisi için yeni Geriatri Pavyonu’nun gerekli kadrolara sahip olduğunu sözlerine ilave etti. “Or-Ahayim bu tip hizmetlere cevap verebilmek için deneyimli profesyonel kadroya sahiptir” diyen Dr. Eralp, gönüllü hemşire Pembe Melekler’in hastaları hayata kazandırmak, yaşama sevinci aşılamak için katkılarını dile getirdi.
Dr. Eralp “Hastalar kendilerini değişik şekilde ifade ederler; dış görünüş, seçtiği kelimeler, mimik ve tavırları sakladığı problemler hakkında bilgi verir. Huzursuzluk, güvensizlik, duygulardaki değişim, elbiselerdeki lekeler, yemek kalıntıları, yanlış iliklenmiş düğmeler bunlardan bazılarıdır” diyerek bu durumdaki insanlarımızı tanımada yardımcı olacak” ipuçlarını anlattı.  Dr. Eralp "Ancak ağır vakalar bize geliyor" deyip demans hastalığının muhtelif  kategorilerini anlattı. Hastalığı, kişisel bakım, beslenme, giyinme, fiziksel hareket, banyo yapma başlıkları altında derleyip açıkladı. "Or-Ahayim Alegra Torel Geriatri Pavyonu"nun hizmete girmesinden sonra, basın ile kurduğu diyalogu geliştirmek için, hastanenin "Tanıtım ve Dış İlişkiler Komisyonu" Ocak ayı başında ikinci bir brifing hazırladı.