İzzet Bana & Estreyikas d`Estambol`dan ‘Un Kavretiko`

Ester YANNİERİzzet Bana`nın 2004 yılında bir ilki gerçekleştirerek oluşturduğu Judeo- Espanyol şarkıları seslendiren çocuk korosu Estreyikas d`Estambol, başladığı yolda ilerlerken, bu çalışmalarını bir albümle pekiştirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Estreyikas d’Estambol’un kuruluş aşamasından, bu güne kadar gelen öyküsünü aktarır mısınız?
Bildiğiniz gibi Judeo-Espanyol şarkılardan oluşan,  çocukların seslendirebilecekleri eserleri de kapsayan oldukça geniş bir arşivim var. 2004 yaz mevsimi başında çocukların tarzına yakışacak, doğallıklarını ortaya koyacak şirin,  biraz da bilgi aktarabilecek  bir repertuar için çalışmaya başladım. 30 şarkılık bir repertuar ortaya çıktı.  Hedefi Judeo-Espanyol şarkıları, teatral şekilde seslendirmek olan  Estreyikas d’ Estambol  korosuyla 2004 yılının Ağustos ayında,  Dostluk Yurdu Derneği’nin üç ay sonraki yeni lokal açılışına hazırlanmak üzere çalışmaya başladık. Ailelerden büyük destek gördük,12 kişilik  grup, genişleyerek 20 kişiye ulaştı. Şimdi ise 50 kişiyiz. Grubu aslında sadece erkek çocuklardan kurmayı düşünüyordum. Diğer Diaspora ülkelerinde erkek çocukların oluşturduğu bir çok çocuk korosu var. Ulus Özel Musevi Lisesi Müzik öğretmeni Emine Çolak da  erkek çocuk sesinin kulağa daha hoş geldiğini söyledi. Ancak sadece sinagoglarda konser vermeyi hedeflemediğimizden kız çocuklarını  da gruba katmayı uygun gördüm. Bugünkü koromuz 1992- 97 arası doğumlulardan oluşuyor. Daha büyük yaştakileri ise farklı bir grupta topluyorum. Amacım minik, junior ve senior gruplar oluşturmak.
Dostluk Yurdu Derneği’nden sonra daha çok kurumlarda sahne aldık. Bundan sonra senede bir veya iki  büyük konser tarzı çalışmayı tercih edeceğiz.
İsrail’deki Festiladino’da büyük bir başarı elde ettiniz…
İsrail’de her sene  yapılan yeni Judeo-Espanyol şarkıların yarıştığı Festiladino’ya yarışmacılar Diaspora’dan kendi eserleriyle katılıyorlar. Bu besteler içinde Meksika’dan katılan Amalia Baruh ve Mati Levi’nin yazdığı çocuk şarkısını Estreyikas d’Estambol grubu seslendirerek üçüncü oldu. Aslında bu yarışmanın gösteri kısmında sahne almak üzere başvurmuştuk, ancak böyle bir şarkı çıkınca yarışmacı olarak da katıldık. 15 kişilik bir kontenjan  tanıdılar,  bunu 20 kişiye çıkarttım. O gün 35 kişiden oluşan gruptan seçim yaparken çok zorlandım. Onları çocuklarım gibi seviyorum, ayırt etmem çok güç.  Bir kısmı özel nedenlerden ötürü katılamayacaklarını belirttiler… Üç hafta içinde yeni katılanlardan üç çocuk seçerek yirmi kişi gittik. İlk provamızda Kudüs Senfoni Orkestrası’nı görünce heyecanımız arttı. Daha önce İstanbul’da da çok ciddi çalıştığımız için iki prova yeterli geldi.  Elde ettiğimiz başarıyla, unutamayacağımız bir yarışma ve tatil yaşamış olduk.
Bir albüm çıkartma fikri nasıl doğdu?
Bu işin, mimarlarından biri de Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’dır. Çalışmalarımı her zaman destekledi ve halen de desteğini sürdürüyor; cemaate yarar sağlayanları her zaman destekler… CD yapma fikri de ondan doğdu diyebilirim. Farklı farklı grupların da olmasını ve rekabet ortamı yaratılmasını isterdim.
Çocukları, aileleri bir araya getiren genelde bayramlar olduğu için, albümde Şabat, Pesah, Purim, Hanuka şarkılarına yer verdik. 17 bayram şarkısını içeren CD’ye, hepimizin bildiği   "Un Kavretiko" adını verdik. Aslında çok derin bir felsefe içeren bu şarkı, bir çocuk şarkısına benzer…  
Çocuklarla çalışmanın getirdiği güzellikler ve zorluklar da vardır. CD yapım aşamasında neler yaşandı?
CD yapmak kolay değil; ailelerden zaman zaman tepki aldım, ancak onları da şaşırtan güzel neticeler aldık. Karda, kışta, yazın sıcağında çocuklarını çalışmalara getiren ailelerin desteğini göz ardı etmemek lazım… Cemaatimizin değerli bir müzisyeni olan İzi Eli tüm şarkıların aranjörlüğünü yaptı. 2005 Mart ayı sonunda stüdyoya girmeye başladık. Mustafa Keser Stüdyoları’nda 135 saat süren çalışmaların neticesinde albüm hayata geçirildi.  Bir yandan seslerin doğruluğu, senkronizasyonu, müzik ile çocuk seslerinin birbirlerine ayar çalışmaları, diğer yandanda CD kapağının dizaynı için  Selin Estroti ile görüşmelerimiz sürdü. Alberto Modiano ise tanıtım broşürleri için her aşamada bizimle beraberdi, an be an fotoğraflarıyla çalışmaları ölümsüzleştirdi. Albümün adı "Un Kavretiko" olduğu için, bir keçi yavrusu bulduk; fotoğraf çekimleri sırasında  keçinin kaçması, çocukların korkması gibi hoş anılarımız da oldu.   Albümde CD’nin yanı sıra, şarkılara ait notaları ve sözleri içeren Türkçe/İngilizce bir kitapçık da yer alıyor.
Bir  sonraki projeniz nedir?
Çocuklarla yeni bir CD çalışmasına başlamayı hedefledim. Bizim kültürümüzde çocukları katabileceğiniz bir çok konu var. Çocuk oyunlarıyla ilgili önemli bir projem var. İsrailli müzik otoritesi olan Susanna Şahak’ın çıkarttığı çocuk kitabında yer verdiği tekerleme ve şarkılardan bir derleme yapacağım. "Un Kavretiko"  CD’sini  Gözlem Gazetecilik’ten veya www. gozlemkitap.com internet adresinden  temin edebilirsiniz…