Suriye karşiti Lübnan milletvekili öldürüldü

Lübnan`daki Suriye işgalinin önde gelen muhaliflerinden Cibran Tueni, suikaste kurban gitti. Olayın, eski Lübnan Başbakanı Hariri`nin de ölümünden Suriyeyi sorumlu tutan Birleşmiş Milletler raporu ile aynı döneme denk gelmesi Suriye`nin uluslararası ilişkilerini sıkıntıya sokuyor.

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
12 Aralık Pazartesi günü  Beyrut’ta meydana gelen bir patlamada  Suriye işgaline karşı duruşu ile tanınan  milletvekili ve gazeteci Cibran Tueni hayatını kaybetti. Tueni bir süredir hayatından endişe ettiğinden Fransa’da kalıyordu. Lübnan’a dönüşünün ertesi günü gerçekleşen olayda 3 kişi daha hayatını yitirirken 10 kişi de yaralandı.
Suriye yetkilileri olayın Salı günü yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısını etkilemek için planlanmış bir komplo olduğunu iddia etti.
Sözkonusu toplantıda Birleşmiş Milletler’in eski Lübnan Başbakanı Hariri’nin suikasti ve Suriye’nin bu olaydaki rolü tartışılacak. Tueni suikastından bir kaç saat sonra kamuoyuna sunulan Birleşmiş Milletler raporunda Hariri suikastından Suriye yetkilileri sorumlu tutuluyor. Raporda Hariri suikastını gerçekleştirenlerin Suriye’den destek aldığı ve suikastin Suriye’nin bilgisi dahilinde gerçekleştiği savunuluyor.