Avustralya`da irkçi şiddet olaylari

Pazar ve Pazartesi gecesi Avustralya`da gerçekleşen olaylarda 5000 beyaz erkeğin sokaklarda Arap ve Ortadoğu kökenli Avustralyalı`lara saldırdığı bildiriliyor

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avustralya’da Sydney yakınlarında bulunan Cronulla Plajı’nda görevli iki can kurtaranın Ortadoğu kökenli olduğu öne sürülen şahısların saldırısına uğramasının ardından Irkçı şiddet olayları patlak verdi. Geçen hafta gerçekleşen olayın arkasından telefon ve email mesajları ile organize olan 5000 beyaz erkeğin Sydney’in farklı bölgelerinden Cronulla Plajı’na gelmesi ile başlayan olaylar iki gündür sürüyor. Sokaklarda çeteler halinde dolaşan beyazların Ortadoğu ve Arap kökenli vatandaşlara saldırdığı, dükkanlara şişe attıkları ve arabalara zarar verdikleri bildirildi. Bölgeden silah sesi de duyduluğu iddia edilirken henüz resmi olarak silahla yaralanma vakası olmadığından durum doğrulanmadı.
Pazar günü Arap kökeni bazı gençlerin de karşı saldırıya geçtiği ve polisle çatıştığı, olaylarda  31 kişinin tutuklandığı bildirildi.
2001 sayımına göre 20 milyon nüfuslu Avustralya’da 300.000 Arap ve Ortadoğu kökenli kişi bulunuyor.
Bir diğer gelişmede ise Avustralya hükümeti Noel ve Yeni Yıl tatilinde Endonezya’ya seyahat edecek vatandaşları gerçekleşebilecek terörist saldırılara karşı uyardı. 2002’de ve 2005’te Bali’de gerçekleştirilen bombalı saldırılırda Avustralya vatandaşları hayatlarını kaybetmişti.