Kizil Haç ve Kizilay`in yanina İsrail`in Kiz&

Uluslararası yardım kuruluşu Kızılay`ın haç ve hilal olan sembollerine bir üçüncüsü eklendi. İsrail`in küresel yardım ağına katılması ve yıllardır süren tartışmaların sonlanmasını sağlayan bu yeni sembol, beyaz zemin üzerine köşesi yukarı bakacak şekilde yerleştirilmiş kırmızı bir kareden

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
8 Aralık Perşembe günü, Cenevre Sözleşmesi’ne imza atan ülkelerin delegeleri arasında yapılan oylamada kızıl haç ve kızıl ay’dan sonra üçüncü bir amblem kabul edildi. Konferansta, "Kızıl kristal"in 146 yıldır dünyada milyonlarca kişiye yardım eden uluslar arası Kızılay örgütünün tanınan amblemlerinin yanına eklenmesi onayladı.
1949’da imzalanan Cenevre Sözleşmesi’ne göre Kızılhaç örgütünün mensupları, savaş ya da felaket esnasında ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için hareket serbestisine sahip. İsrail, amblem konusunda yıllardır uzlaşmaya varılamaması sebebiyle resmi olarak örgüte dahil olamazken, yapılan yeni anlaşma sayesinde Cenevre Sözleşmesi’nin koruması altında İsrail’in resmi acil yardım servisi ile Filistin Kızılay’ı aynı topraklar üzerinde çalışabilecek.
Anlaşmaya varılması için İsviçre’nin büyük çaba harcadığı toplantılar sonucunda "Kızıl kristal", 10 çekimser ve 27 red oya karşı 98 oyla kabul edildi. Suriye büyükelçisi Başar Jaafari, uluslar arası insan hakları hukuku tarihinde ilk kez bu derece önemli uluslararası bir sözleşmenin oylandığına dikkat çekti. Yeni amblemin, baharda yapılacak bir toplantı ile sisteme dahil edilmesi bekleniyor.
Müslüman ülkeler, üçüncü amblem olarak İsrail’in acil yardım servisinin sembolü olan 6 köşeli David’in Yıldızı’nın kullanılmasına sert bir şekilde karşı çıkarken, kendilerinin önerdiği hilal ise delegelerce kabul edilmedi. İsrail, çıkan gerginlikleri ortadan kaldırmak adına "tarafsız" üçüncü bir amblemin de kabul edilebileceğini açıkladı. Kabul edilen yeni amblem, beyaz zemin üzerine köşeleri yukarı ve aşağı bakacak şekilde yerleştirilmiş kırmızı bir kareden oluşuyor. İsrail’in kendi yardım teşkilatı olan Magen David Adom’un sembolü olan kırmızı David’in Yıldızı da bu karenin içine yerleştirilebilecek.
İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, alınan kararı onaylayarak "Bu karar, İsrail’in dünya kamuoyunda yükselmekte olan prestijinin kanıtıdır. Gelinen yer, İsrail diplomasisi için önemli bir noktadır" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri, İsrail’in Uluslararası Kızılay’ın dışında kalması sebebiyle örgüte yapacağı milyonlarca dolarlık finansal katkıyı askıya almıştı.