Ukrayna Üniversitesi BM`den İsrail`i yok saymasini istedi

Ukrayna`da bir üniversite Birleşmiş Milletlere İsrail`i yok sayma çağrısında bulundu. Üniversite Ukrayna`da antisemit yayınları ile tanınıyor

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’siz bir dünya isteyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’a bir müttefik de Ukrayna’dan çıktı. Antisemit fikirleri ile tanınan Kiev’deki bir üniversitenin bünyesinde faaliyet gösteren Bölgelerarası Kişisel Yönetim Akademisi (BKYA) Birleşmiş Milletler Örgütü’nden 1947 yılında İsrail’e verdiği kuruluş hakkını geri almasını istedi.
Geçen ay ünversitenin gazetesinde yayınlanan bir yazıda dünyanın İsrail’siz 2670 sene yaşadığını ve fakat İsrail’in bu ikinci kuruluşundan sonra dünyanın bu şeytanın oğulları tarafından sürekli saldırıya maruz kaldığını yazdı.
BKYA son zamanlarda Ukrayna’daki antisemtismin temel direği haline gelmiş durumda. Bu kuruluşla yakın bağları olduğu bilinen Ukraynalı devlet otoritelerinin sessizliği karşısında ise yerel ve uluslararası Yahudi kurumları ve İsrailli yetkililer tepkili. Yapılan eleştirilerde bu konunun Ukrayna’nın dünyanın en yeni demokrasilerinden biri olma iddiasına ve AB ve NATO gibi kurumlara girme isteğine büyük darbe vurabileceği belirtiliyor.
Yapılan eleştiriler karşısında Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşenko herkesin anti semitizmi kınaması gerektiğini söyledi. Ukrayna’nın Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada Yuşenko, bir Avrupa ülkesinde etnik sorunların kabul edilemeyeceğini söyledi ve ilk kez açıkca BKYA’yı kınadı.
Fakat buna rağmen Ukraynadaki siyasetçilerin bu kurumla olan yakın ilişkileri bilinmekte, Ukraynalı bir çok üst düzey siyasetçi ki bunlara Yuşenko’nun kendisi de dahil bu kurumdan onursal diploma almış durumda. Kurum yöneticilerinden Zoya Borisova ise okulun antisemit olduğu yönünde yapılan eleştirileri reddederken, kendilerinin antisemit değil antisiyonist olduğunu belirtti.
Bu arada Ukrayna’nın komşusu  Polonya’dan bir açıklama yaparak sözkonusu korumun antisemit görüşleri nedeniyle ülkesinin bu okuldan alınacak diplomaları geçerli saymayacağını belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı da konu ile ilgili bir açıklama yaparak Ukrayna’yı bu okul hakkında önlem almaya davet etti.
Ancak kurum tüm bu eleştirileri ciddiye almıyor. Okulun başkanı Schokin bu sene Muhafazakar Ukrayna Partisi adında yeni bir parti kurarak seçimlere katılma kararı verdi. Bu arada okulun Suudi Arabistan ve İran’dan ciddi ekonomik destek aldığı iddia ediliyor. Üniversite yetkilileri ekonomik desteği doğrulamazken okulun Arap dünyası ile iyi ilişkileri olduğunu kabul ediyor.  Bu okulda öğrenim gören J.T.A isimli İranlı öğrencinin verdiği demeçte, okulun antisemit yönünün kendisini bu okula çektiğini söyledi. Ilda isimli diğer bir öğrenci ise Ukrayna’ya tıp okumaya geldiğini fakat BKYA’da Rusça okumaya karar verdiğini çünkü bu okulun dünya siyonizminin kötülüklerine karşı savaştığını söyledi.