İran`a dünyadan tepki yağiyor

İran`ın muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad`ın İsrail devletinin Avrupa`ya taşınması yönündeki sözleri batı dünyasında tepki ile karşılandı. Dünya liderleri açıklama ile ilgili şaşkınlıklarını gizlemezken, İran gelen tepkiler karşısında batı dünyasının fikir farklılıklarını say

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ekim ayında yaptığı konuşmada İsrail’in haritalardan silinmesi gerektiğini söyleyerek dikkatleri üzerine çeken İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, geçtiğimiz Perşembe günü Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde gerçekleştirilen İslam Konferansı Örgütü Zirvesi’nde Yahudi soykırımını kabul etmediklerini ve İsrail devletinin Avrupa’ya taşınması gerektiğini söyleyerek yine uluslararası tepkiye neden oldu.
Ahmedinecad konuşmasında, "Bazı Avrupa ülkeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında milyonlarca masum Yahudi’nin fırınlarda yakıldığı konusunda ısrar ediyor. Şüphe eden ya da tersini iddia edenleriyse suçluyor ya da mahkum ediyorlar" dedi. "Bu iddiayı kabul etmemekle birlikte, doğru olduğunu varsayarsak bile Kudüs’ü işgal edenleri desteklemenin sebebi Hitler’in masum Yahudileri öldürmesi midir?"
Sözlerini Siyonistlerin Avrupa’da bir devlet kurmaları yönünde sürdüren Ahmedinecad, "Eğer Avrupalılar hislerinde samimi ise, kendi topraklarının bir kısmını Siyonistlere versinler. Almanya, Avusturya ya da diğer Avrupa ülkeleri Siyonistlere toprak versin ve Siyonistler kendi devletlerini Avrupa’da kursun. Böyle bir teklifi hepimiz destekleriz" dedi.
Ahmedinecad, Avrupa ülkelerinin 1948’de Ortadoğu’da bir İsrail devleti kurulmasını destekleme sebeplerinin Nazi soykırımı için yaşadıkları vicdan azabı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanının da dahil olduğu İran’ın muhafazakar kesimi, Yahudi soykırımının boyutlarının İsrail’ın varlığını ve devletin kuruluşundaki Batı desteğini haklı kılmak amacıyla abartıldığını düşünüyor.
İsrail, Ahmedinecad’ın yorumlarını "ırkçı" olduğunu söyleyerek kınadı. İsrail Dışişeri Bakanı Silvan Şalom, Ahmedinecad’ın devletin taşınması yönündeki açıklamalarının tehlikeli olduğunu savundu. Cumhurbaşkanının ABD’deki yankıları ise Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan’ın sözleri ile basına yansıdı. McClellan, yapılan açıklamaların, ABD’nin İran’daki rejime ilişkin kaygılarını doğrular nitelikte olduğunu söyledi. İsrail ve ABD’nin ortak vurgusu, İsrail’e olan düşmanlığını açıkça ortaya koyan İran’ın nükleer silah kullanımının engellenmesi yönünde.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın İsrail hakkındaki açıklaması ile ilgili sorulan bir soruya verdiği cevapta "Herkesin önceliği mevcut sorunları çözmek ve yeni sorunları önlemek olmalıdır" şeklinde net bir cevap verdi.
Bakanlık sözcüsü Namık Tan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Günümüzde ülkeler ve uluslararasındaki diyalog, anlayış ve dostluk ilişkilerinin teşviki ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özellikle uzun süredir sorunlarla dolu dünyamızda, bu daha hayati bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Böyle bir ortamda diyalog, uzlaşı ve işbirliği anlayışına ihtiyaç varken, çatışmacı nitelikteki beyanları tasvip etmek mümkün değildir.
Bu tür beyanların ne sahiplerine, ne de bir başkasına faydası bulunmaktadır. Bunlar sadece istikrarsızlık ve güven bunalımını daha da arttırmaktadır.
Yahudilerin II. Dünya Savaşı sırasında uğradığı soykırım (Holokost) insanlığın vicdanını yaralamış olan tarihsel bir olgudur. İşlenmiş olan bu insanlık suçu uluslararası hukuk tarafından da tespit edilmiştir.
Nitekim, ülkemiz de Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardımcı olmuş ve sığınma imkanı sağlamıştır. Son olarak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen buna dair karara ülkemiz de katılmıştır.
Herkesin önceliği mevcut sorunları çözmek ve yeni sorunları ve felaketleri önlemek olmalıdır."
Ahmedinecad’ın sözlerine tepki gösteren diğer ülkelerin başında Almanya geliyor. Berlin’deki İran Büyükelçisi’ne yaptığı açıklamada Ahmedinecad’ın sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, İsrail’in varlık hakkının kabul etmeyen herkese en sert şekilde tavır gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de İran cumhubaşkanının açıklamalarının kabul edilemeyeceğini söylerken, Berlin’de biraraya geldiği Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da bu sözlere katıldı. Soykırım inkarcılığının Avusturya’da cezaya tabii olduğunu belirten Avusturya Başbakanı Wolfgan Schüssel de Ahmedinecad’ın sözlerini eleştirdi. 
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise, bütün ülkelere, Yahudi halkının üçte birinin öldürüldüğü soykırım konusundaki tarihi gerçekleri halklarına öğretmeleri konusunda çağrıda bulundu. Sözcüsü Stephane Dujarric, Annan’ın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın soykırım gerçeğinden şüphe eden ve Avrupa’da bir devlet kurulmasını öneren ifadeleri üzerine "şoke olduğunu" belirtti.
Ahmedinecad’ın Holokost ve İsrail ile ilgili sözlerinin uluslar arası anlamda kınanması üzerine İran batı dünyasını fikir farklılıklarını anlayışla karşılamamakla suçladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Reza Asefi cumhurbaşkanının sözlerine gösterilen tepkilerin haksız olduğunu söyledi. "Avrupalıların başkalarının fikirlerini hoş görememelerine şaşırıyorum. Kendileri konuşmaya ve başkalarının dinlemesini istemeye alışıklar" dedi.
Aşırı muhafazakar basında ise gelen tepkilerin yalnızca Ahmedinecad’ın daha geniş kitlelerce tanınmasına yardımcı olduğuna dair haberler yer aldı.