Peretz seçimden kaçmiyor

Likud Partisi`ne mensup bir grup bakan, alternatif bir hükümet gerçekleştirmek ve Şaron`u saf dışı bırakmak için kampanya başlattı. Peretz, bu girişimde hiçbir ilişkisinin olmadığını söyledi

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
İşçi Partisi Lideri Amir Peretz, Pazar günü yaptığı açıklamada, bir grup Likud liderinin başlattığı 61 bakanı toplama ve Devlet Başkanı’nı zorlayarak muhalefet partiden alternatif bir hükümet çıkarmasını isteme girişiminde hiçbir etkisi olmadığını söyledi.  Eğer Likud bakanlarının bu girişimleri olumlu sonuç verirse, Başbakan Ariel Şaron saf dışı bırakılacak ve seçimler 2006’nın Kasım ayına kadar ertelenecek.
Likud’un amacına ulaşması için Şinuy, İşçi Partisi ve diğer partilerle bir anlaşmaya varması gerekiyor.  Özellikle ikna etmesi gereken parti olan İşçi Partisi, bu öneriyi şimdilik reddetti. 
Peretz, İşçi Partisi’nde yaptığı bir açıklamada olayları netleştirmek istediğini, Şaron’u saf dışı bırakma çabalarıyla hiçbir alakası olmadığını, bu tarz girişimlere kanmayı reddettiğini söyledi.  Peretz bu girişime karşı olduğunu, başbakanlık önerilse bile kabul etmeyeceğini belirtti. 
Likud Partisi’ne mensup bir bakan, Pazar günü yaptığı açıklamada bu girişimin 19 Aralık’tan sonra hız kazanacağını söyledi.  19 Aralık’ta Likud Partisi başına geçecek kişinin Binyamin Netanyahu mu, yoksa Silvan Şalom mu olacağı sorusu netlik kazanacak.
İşçi Partisi bakanlarından Yuli Tamir, Pazar günü  "İşçi Partisi’ne Şaron’u saf dışı bırakmak için yaklaşıldı mı?" tarzındaki soruları yanıtlamaktan kaçınırken, İşçi Partisi’nin bu görüşe karşı olduğunu söyledi.  "Şaron demokratik bir şekilde, oy sandığında saf dışı edilmelidir" diyerek sözlerini tamamladı.  Şinuy Partisi’nden açıklama yapan bir yetkili ise, kendi partilerinin de böyle bir girişimi düşünmediğini ve aşırı Ortodoks partilerle alternatif bir hükümet kurmaya hiçbir zaman yanaşmayacaklarını belirtti. 
Alternatif bir hükümet kurma olanağı 29 Aralık 2005 tarihinde sona erecek.  Bu süre dolmadan, 61 bakanın dokümanları imzalayarak, İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav’ı bir bakana yeni bir hükümet görevini vermesi için zorlaması gerekiyor.