Mofaz Kadima`da, Gözler ise sürekli değişen dengelerde

Geçtiğimiz hafta İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz`ın ve Tzahi Hanegbi`nin Kadima`ya katılmasıyla birlikte, herkes İsrail`in sürekli değişen gündemine odaklandı

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Kadima'ya davetini redderek, Likud liderliğine adaylığını açıklayan İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz pazar günü düzenlediği basın konferansında Likud'dan aşırı sağcı bir parti olduğu için ayrıldığını ve Kadima'ya geçtiğini açıkladı.
Mofaz yaptığı konuşmada, "Son üç haftadır meydana gelen gelişmeler, içinde mükemmel insanlar olsa da Likud'un geleceğiyle ilgili beni üzücü bir noktaya getirdi ve uzaklaştırdı. Parti ne yazık ki politik haritada aşırı sağcı dediğimiz noktaya geldi. Benim yönüm bu değil" dedi.
İsrailli kaynaklara göre ise Mofaz’ın Kadima’ya katılması parti içinde sevinçle karşılamadı. Şaron’a yakın isimler, başbakanın Mofaz’ı geri çevirmeyi planladığını; fakat savunma bakanının ayrılışının Likud’un sona erişi anlamına geldiği gerekçesiyle bu kararından vazgeçtiği belirttiler. Ayrıca Şaron’un 28 Mart’taki seçimlerden sonra Mofaz’ı savunma bakanı olarak atayacağına söz vermediği de bildirildi. 
Cuma günü İsrail Ma'ariv Gazetesi'nde yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre Mofaz'ın Likud liderliğinde Moşe Feiglin'in arkasından dördüncü olacağı ve hayal kırıklığına uğrayacağı belirtilmişti. Aynı ankete göre eski başbakan Binyamin Netanyahu'nun en büyük rakibi olan Dışişleri Bakanı Silvan Şalom'a karşı galip gelerek, Likud'un yeni lideri olacağı öngörülüyor.
Mofaz'ın ardından basın konferansı düzenleyen Şalom, Likud'u bırakmayacağını ve onu yüksek noktalara getirmek için çalışacağını belirtti.
Kültür Bakanı Yisrael Katz ise hala liderliğe aday olduğunu belirterek, 'bir çift çorap gibi sadakatini değiştiren' yakıştırmasını yaptığı Mofaz'ı kınadı. Katz Mofaz'ı "Likud, Mofaz'dan önce de vardı ve Mofaz'dan sonra yine uzun bir süre var olacak" sözleriyle eleştirdi.

Kadima’da son gelişmeler
İsrail’de dengeler günden güne değişiyor. İsrailli Bakan ve Likud'un eski geçici lideri Tzahi Hanegbi de çarşamba günü Likud'dan ayrılarak, pazar günü Ehud Olmert ve yüz belediye başkanıyla birlikte yaptığı bir toplantıyla Petah Tikva’daki merkez bürosunu açan Kadima’ya katıldığını açıklamıştı.
Hanegbi son birkaç hafta içinde Şaron'un partisine katılma kararını almadan çeşitli görüşmeler yaptığını belirtmiş, Likud'dan ayrılmanın kolay olmadığını; fakat Şaron'a karşı adaylığını koyanların olduğu bir partide yer alamayacağını ifade etmişti.
Şaron geçtiğimiz hafta, Amerika'yla yeniden gelişen stratejik görüşmeler için temsilci olarak Hanegbi'yi atadı. Hanegbi aynı zamanda Şin Bet, Mossad ve Dimona'daki nükleer fabrika gibi hassas güvenlik konularından sorumlu olacak.
Şu an Kadima’da bakanlık görevini devam ettiren sekiz kişiyle birlikte, gelecek mecliste bakan olmayı bekleyen 16 üye bulunuyor: Eski bakanlar Şimon Peres, Dalia Itzik ve Hayim Ramon, yeni gelenler Uriel Reichman ve Avi Ditcher, milletvekilleri Ze’ev Boim, Roni Bar-On ve Yaacov Edri.
Bu arada Şaron’un kurmayları yapılacak parti liderliği seçiminin ardından Likud’un yeni başkanının Netanyahu olması durumunda, Likud destekçilerinin de erken genel seçimlerde Kadima’yı seçeceklerine inanıyor.
Seçimler yaklaşırken, halk arasında yapılan anketler İsrail halkının partilerle ilgili görüşlerini yansıtıyor. Pazartesi günü yapılan bir ankete göre İsrail halkının dörtte biri Likud’un sağcı bir yön izlediğini ve seçimlerin bugün yapılması durumunda Şaron’un partisi Kadima’nın 120 koltukluk Knesset’in 41’ni dolduracağını düşünüyor.
Yedioth Ahronot gazetesinden Minna Tzemach’ın yaptığı Dahaf Enstitüsü anketinin sonucu ise İşçi Partisi ve Likud’un meclisten iki koltuk kaybedeceğini, İşçi Partisi’nin 21, Likud’un ise 11 koltuk kazanacağını belirtiyor. Mofaz’ın Likud için yaptığı ‘aşırı sağcı’ açıklamasına %50 ‘evet’ sonucunu veren ankete göre ise, Şinuy ve Meretz partilerinin her biri dört koltuğa karşı birer koltuk kaybedecek.
Anket aynı zamanda, Şas’ın onbir, Arap partilerinin sekiz, United Torah Judaism ve Yisrael Beiteinu’nun her biri altı, National Union’ın beş ve National Religious Partisi’nin dört koltuk kazanacağını belirtiyor.