Yerinizden kalkmadan forma girin!

Joelle PİNTOVücudunuzu forma sokarken stresinizi azaltmak, hayalini kurduğunuz karın kaslarına kavuşmak ve bütün bunları yerinizden kalkmadan yapmak istiyorsanız Pilates sizin için ideal egzersiz yöntemi olabilir

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Siz de çoğu bayan gibi daha düz bir karına, daha ince bir bele sahip olmak ister misiniz?  Peki daha esnek, daha güçlü, daha dengeli olmayı?  Eğer benim gibi spor yapmamak için bir biri ardına bahaneleri sıralayanlardansanız, Pilates sizin için ideal bir egzersiz olabilir.  Pilates’in yerden yapılıyor olması sizi kandırmasın! Hamile bayanlara bile yapılması tavsiye edilen bu egzersizler, sizi alışılagelmiş sporlar kadar terletip yıpratmasa da, düzenli olarak yapılan Pilates egzersizlerinin ödülü diğer egzersizlerden çok daha fazla…
Pilates nedir?
Pilates, 80 yıl önce Joseph H. Pilates tarafından terapi amaçlı keşfedilen, tüm vucüdun güçlenmesini ve esnekliğin artmasını hedefleyen bir egzersiz biçimidir.  İlk zamanlarda savaş gazilerini tedavi etmek amaçlı kullanılan bu yöntem, ilerki senelerde efsanevi dansçılar, balerinler ve sporcular tarafından sıkça kullanılmıştır. Omuriliğin uzamasını, duruşun düzelmesini ve kasların güçlenmesini sağlayan Pilates, vücuda odaklanarak kişiye negatif düşüncelerden arınmayı da öğretir. 
Bir minder üzerinde, bazen top gibi çeşitli aletlerin de yardımıyla, yatay veya oturma pozisyonunda yapılan Pilates egzersizleri nefesi kontrol ederek, kaslara esneklik kazandırır, omriliği güçlendirir ve duruşu düzeltir.  Zihinsel odaklanmayı öğrenerek, güçlü bir vücuda sahip olma ilkesiyle yola çıkan Pilates egzersizlerine düzenli devam eden bir kişinin kazancı stressiz bir ruh hali, güçlü ve dengeli bir beden, düz bir karın ve güçlü bir beldir. 

Pilates’in faydaları
- Stresinizi azaltır.
- Kaslarınızı güçlendirir.
- Duruşunuzu düzeltir.
- Sırt ağrılarınızdan kurtulmanızı sağlar. 
- Daha düz bir karın
- Daha ince bir bel
- Daha esnek bir vücut

Pilates neden bu kadar popüler?
Seksen yılı aşkın bir sure önce keşfedilen Pilates metodunun beş senedir tüm dünyada son moda egzersiz olmasının sebebi sadece Madonna gibi ünlülerin getirdiği bir akım olması değil.  Pilates’in bu başarısının tek bir sebebi var; işe yaraması, sonuç alınması. 
Pilates metodunun popülaritesinin nedenleri aşağıdaki dört maddeyle özetlenebilir.
1- Kısa zamanda daha zayıf görünüm sağlaması; omuriliği güçlendiren ve karın kaslarını sertleştiren egzersizler, kısa zamanda daha zayıf ve zarif görünmenizi sağlıyor.  Medyanın etkisiyle halkın rağbet etmediği dönemlerde Pilates, balerinlerin sıkça kullandığı bir egzersiz yöntemiydi.
2- Ter içinde bırakmayan etkili egzersizler: Daha çok terleyip formda kalınacağı inancı, Pilates metoduyla ortadan kalktı.  Hareket tekrarlarını minimuma indiren bu yöntem, daha kesin hareketler ve zihin yoluyla kasları ve vücudu kontrol etmeyi öğreterek, kişinin kısa sürede forma kavuşmasını sağlıyor. 
3- Her yaş grubuna hitap etmesi:  Pilates her yaş grubuna mensup kişiler tarafından yapılabiliyor.  Sportif olmayan insanların bile yapabildiği egzersizler hamile bayanlara da öneriliyor.  Vücudu dengeleyip, güçlendirmesini öğrenenler, vucütlarını daha etkili kullanabiliyorlar. 
4- Kendi başınıza da yapabilirsiniz: Bir mindere sahip olduktan sonra çoğu başlangıç seviyesinde olan egzersizleri evinizin sıcaklığında yapabilirsiniz.  Bugün evde Pilates yöntemini nasıl uygulayabileceğinizi gösteren sayısız kaset ve dvd’yi tedarik etmek mümkün.  Yine de Pilates’e başlarken bir profesyonelden yardım almanız daha etkili sonuç verebilir. 

Pilates ile strese son!
Seksen sene önce icat edilmesine rağmen, medyanın etkisiyle çağın egzersiz yöntemi haline gelen ve insanları akın akın spor salonlarına hücum etmesine sebep olan Pilates Metodu’nun popüler olmasının bir başka nedeni de egzersiz sırasında ve sonrasında kişiyi rahatlatması.  Zihne vücuda odaklanmayı öğreten Pilates yöntemi, stresle başa çıkmak için de çok faydalı.  Yapılan egzersizler vücuttaki kortizol gibi strese sebep olan hormonları azaltırken, odaklanan zihin de negatif düşüncelerden uzaklaşıp, iç huzura kavuşuyor.