Ömer Madra`nin düzeltme yazisi

Sibel KONFİNOMatan-Baseter Barınyurt`un her sene düzenlediği geleneksel "Dernekler arası Dayanışma Günü" 6 Aralık Salı günü gerçekleşti. Tüm dernek, kurum ve kuruluş Başkan ve üyelerinin katıldığı günde davetliler Barınyıldızların hazırladıkları masalarda öğle yemeklerini yerken sohbet etme imkanı da buldular

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ömer Madra’nın düzeltme yazısını yayımladığımızdan dolayı Tilda Levi’nin ‘Ayrıntı’ köşesine, yer veremiyoruz.


Sayın Yakup Barokas,
Şalom gazetesinin 7 Aralık 2005 tarihli sayısında yer alan “Perşembe Sohbetleri’nde değerli bir konuk” başlıklı başyazınızda şu cümleler –de– yer almaktaydı: “Her görüşe, her düşünceye açık olmak temel ilkemiz. Bu bağlamda Açık Radyo’dan Ömer Madra’yı da ‘Perşembe Sohbetleri’ne davet etmek istedik. Kendileri Şalom’da konuk konuşmacı olmayı ‘şimdilik’ uygun bulmadılar.”
Sözkonusu iki cümlenin gerçekliklere hiç de uygun düşmediğini, eski bir tabirle “hilâf-ı hakikat” olduğunu belirtmeme ve bu konuyu bir sonraki başyazınızda düzeltmeme izin verirseniz çok sevinirim. Son bir yıl içinde Şalom gazetesinden radyomuza ve bendenize herhangi bir konuşma daveti gelmedi. O zaman, takdir edersiniz ki, böyle bir ‘davet’in tarafımdan ‘şimdilik uygun bulunmaması’ gibi bir durum da sözkonusu olamazdı. Yazınızı – şaşırarak ve biraz da üzülerek – okuduktan sonra sizi aradım ve durumu anlattım. Siz de, daha sonra yaptığımız ikinci telefon konuşmasında, bunu araştırdığınızı ve sorunun muhtemelen Şalom yazı işlerinde bir iletişim kopukluğundan kaynaklanıyor olabileceğini belirttiniz.
Bundan on yıl önce Açık Radyo’nun ilk yayın yıllarında haftalık programları arasında yer vermekten mutluluk duyduğumuz Şalom gazetesine daha 4 Aralık 1994 tarihinde Açık Radyo konusunda mülâkat vermekten de keyif duymuştum. Perşembe Sohbetleri konusuna gelince... Sizin de hatırladığınız ve bana da hatırlattığınız gibi, iki yılı aşkın bir süre önce, gazeteniz yazarlarından ve radyomuzda zaman zaman konuk olarak ağırladığımız Sayın Robert Schild’den “Perşembe Sohbetleri”ne katılmam konusunda bir davet almış ve bunu memnuniyetle kabul etmiştim. Ne var ki, yanılmıyorsam, araya müessif 15 Kasım olaylarının girmesi üzerine bu toplantılara bir süre ara vermiş olduğunuzdan, bu konuşma gerçekleşememişti. Yazınızın başında adlarını verdiğiniz Rıdvan Akar, Rıfat N. Bali, Soli Özel gibi “düşün dünyamızda önemli yerleri bulunduğuna inandığınız” kişiler yanında bendenizin de konuk olarak çağrılması bana gurur verir. Ne var ki, yukarıda da belirttiğim gibi, böyle bir davet vuku bulmadı.
Yazınızda kullandığınız “şimdilik uygun bulmadı” şeklindeki ibare de benim “konuşmalarımı” konjonktüre göre yaptığım gibi bir çağrışım uyandırıyor. Hemen sonraki paragrafın başına “Kimi sol aydınlar konjonktürün bu tür açılımlara elverişli olmadığını düşünebilir” şeklinde bir cümle ilâve etmeniz de bu çağrışımı güçlendiriyor. Burada kasdettiğiniz “kimi sol aydınlar”dan biri bendeniz isem eğer, şunu belirtmeme de izin verin lûtfen: Şimdiye kadar, akademik, yayıncılık, gazetecilik ve yazarlık yaşantımda, yani “kamusal kimliğime” ilişkin alanda, tıpkı özel yaşantı alanımda olduğu gibi, anlamını da pek çıkaramadığım o “konjonktür” kavramını dikkate alarak davranmış olduğumu hiç hatırlamıyorum.
Sayın Barokas,
Medya kurumlarının hayatta sahip olabilecekleri en değerli şeyin saygınlık yani inandırıcılıktan ibaret olduğunu düşündüğüm için, hem başyazar olarak zât-ı âliniz, hem temsil ettiğiniz Şalom Gazetesi, hem de – en önemlisi – değerli okurlarınız adına gerçekliğe ulaşmamızda yardımcı olacağını düşündüğüm bu “düzeltme”yi aynı yerde, yani yeni başyazınızda bütünüyle yayımlayacağınıza güveniyorum. En derin saygılarımın kabulü ricasıyla.

Dr. Ömer Madra
Açık Radyo Yayın Yönetmeni,
İstanbul Bilgi Ün. Öğretim Üyesi