Naim Güleryüz Uluslararasi Göç Sempozyumu`nda

Sibel KONFİNOMatan-Baseter Barınyurt`un her sene düzenlediği geleneksel "Dernekler arası Dayanışma Günü" 6 Aralık Salı günü gerçekleşti. Tüm dernek, kurum ve kuruluş Başkan ve üyelerinin katıldığı günde davetliler Barınyıldızların hazırladıkları masalarda öğle yemeklerini yerken sohbet etme imkanı da buldular

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Göçleri ve nedenlerini tarihsel bir perspektiften yola çıkarak irdelemek, göçlerin beraberlerinde getirdiği siyasal, sosyal ve ekonomik sorunları tartışmak, göç ve iltica hareketleriyle ilgili muhtelif çözüm ve önerileri tespit amacıyla, Zeytinburnu Belediye Başkanlığınca düzenlenen Uluslararası Göç Sempozyumu  8ᆟ Aralık  tarihleri arasında Cemal Reşit Rey salonunda gerçekleştirildi.Sempozyum 8 Aralık Perşembe günü sırasıyla Zeytinburnu Belediye  Başkanı Murat Aydın, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İçişleri Bakanı  Abdullah Aksu’nun konuşmalarıyla açıldı ve 11 Aralık Pazar akşamı genel bir değerlendirme ile son buldu. Dört gün boyunca, aralarında Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İzmir Milletvekili  Zekeriya Akçam, Sakarya Milletvekili Dr. Süleyman Gündüz, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu 69 katılımcı Dünyada Göç Hareketleri, Türkiye’den Göçler, Türkiye’ye Göçler, Kırsaldan Kente Göçler, İç Göçler, Göçün Hukuki Yapısı ve bu konuda sorunlar ile çözüm önerilerini tartıştı. Sempozyumun ikinci gününde Naim Güleryüz Avrupa’dan Anadolu’ya Yahudi Göçü konulu bir açıklama sundu. Konuşmasına 1492 öncesi ve sonrası Yahudi göçleriyle ilgili bir tarihi tablo çizerek başlayan Güleryüz, Sefaradların İspanya’dan getirdikleri kültür birikimi konusuna değindikten sonra Yahudilerin Türkiye’de 700 yıllık yaşamı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Sempozyum vesilesiyle Cemal Reşit Rey üst salonunda düzenlenen ‘Göçe Zorlanan Dünya’ fotoğraf sergisinde Asırlar Boyu Göç Eden Museviler alt başlığı altında Yahudi göçlerine de yer verildi.