Galina Gemisi müzelik olacak mi?

II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa`dan kaçan Yahudileri Kutsal Topraklar`a taşıyan gemilerden biri İngiltere`nin bir limanında demirliyor. Galina adındaki gemi, yasadışı göçün yaşayan kanıtlarından biri. İsrail`in İngiltere Büyükelçiliği`nin ekonomik işler sorumlusu olan Shmuel Ben-Tovim, Galina gemisinin İsrail`e v

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
1939 yılında İngiliz hükümetinin Kutsal Topraklar’a Yahudi göçünü kısıtlamasından sonra, Nazi Avrupası’ndan kaçan onbinlerce Yahudi yasadışı yollardan derme çatma gemilerle bu topraklara ulaşmaya çalıştılar. Bu gemilerin bir kısmı hedefe ulaşırken, büyük bir bölümü battı veya batırıldı.
Galina’nın İsrail’e gönderilmek istenmesindeki amaç, geminin Hayfa kenti kuzeyinde bulunan Atlit’deki müzede koruma altına alınmak istenmesi. Böylece Galina, genç nesillerin Yahudilerin bu topraklara hangi koşullarda göç ettiklerini anlamalarına olanak sağlayacak. Yahudilerin yasadışı göçlerine hizmet eden çoğu gemiler batırıldığı veya sonradan imha edildiği için Galina o döneme ait önemli tarihi bir belge niteliğini taşıyor.