Haftanin İzi

İngiltere`de çıkan yasa ile 21 Aralık 2005 tarihinden itibaren homoseksüel partnerler devlete başvurarak birlikteliklerini resmi hale getirebilecekler.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Venezüella’da seçim
Venezüella’da yapılan seçimlerde şu anki başkan Chavez, 167 sandalyeli mecliste 114 sandalye kazanırken diğer sandalyeleri de Chavez ile ortaklık yapan partiler kazandı.
5 muhalefet partisinin de boykot ettiği seçimlerde oy verme oranı %25’te kaldı. Ülkenin yoksul kesimlerindeki seçmenlerin oy verdiği, orta ve yüksek gelirli mahallelerin seçime ilgisinin az olduğu gözlemlendi. Chavez ABD’nin kendi hükümetini zayıflatmak için muhaliflere boykot yaptırdığını iddia etti.


Kazakistan’da seçim
Kazakistan’da yapılan seçimlerde 1989’dan beri görevde olan Nursultan Nazarbayev yeniden seçildi. Seçim izleme kurumu OSCE seçimlerin demokratik ve doğru şekilde yapılmadığı konusunda rapor verdi. Raporda öğrencilerin Nazarbayev’e oy kullanma konusunda baskıya uğradıkları, muhaliflerin kötü muameleye tabii tutuldukları, basının taraflı olduğu, oy sayımının uygun yapılmadığı gibi suçlamalar yer aldı. Yakın zamanda, eski Sovyet Cumhuriyetleri olan Kırgızistan, Ukrayna ve Gürcistan’da yapılan seçimlere şüphe karışmış ve seçim sonrası halk ayaklanması ile rejim değişikliği olmuştu.

Hong Kong’da demokrasi gösterisi
Pazar günü 250.000 Hong Kong’lu sokaklara dökülerek kendi yöneticilerini ve yasama temsilcilerini seçme hakkını talep etti. Göstericiler Hong Kong’un anayasasında seçme ve seçilme hakkının verileceği maddesinin bulunduğunu belirterek, Hong Kong’un şu anki başkanı Donald Tsang’den demokratikleşme planı istediler.
Pekin yetkilileri ve Tsang ise Hong Kong’un demokrasi için yeterli siyasi olgunluğa henüz ulaşmadığını savundular.
Hong Kong İngiliz kolonisiyken yöneticileri ve yasama temsilcileri İngilizler tarafından atanmaktaydı. 1997’de Hong Kong’un Çin Halk Cumhuriyeti’ne devredilmesinin ardından uygulanan "tek ülke iki yönetim sistemi" çerçevesinde, Çin şehrin otonomisini korumaya ve seçme hakkını tanımaya söz vermişti. Fakat Çin ancak 2003 ve 2004’deki benzer gösterilerin sonunda yasama temsilcilerinin sadece yarısının halk tarafından seçilmesine izin vermişti.