Türkiye ve İsrail Büyükelçileri Baltimore Yahudileri ile buluştu

Geçtiğimiz salı günü ABD`nin Baltimore kentinde, Baltimore Yahudi Cemaati Federasyonu Baltimore Yahudi Meclisi`nin işbirliğiyle bir buluşma düzenledi. Baltimore Yahudi Cemaati Federasyonu`nun düzenlediği buluşmada, Türkiye`nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ve İsrail`in Büyükelçisi Daniel Ayalon Türk-İsrail ilişkileri ve gün

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz salı günü ABD’nin Baltimore kentinde Baltimore Yahudi Cemaati Federasyonu’nun, Baltimore Yahudi Meclisi’nin işbirliğiyle düzenlediği buluşmada, birbirlerini özel buluşmalardan tanıyan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Osman Faruk Loğoğlu ve İsrailli Büyükelçi Daniel Ayalon Türk-İsrail ilişkilerini tartıştı.
Konuşmanın açılışı, iki diplomatın  Türk- İsrail ilişkilerini anlatan övgü dolu sözleriyle başladı. Büyükelçi Daniel Ayalon,  İsrail’in bağımsızlık savaşının ardından Türkiye’nin İsrail Devleti’ni resmen tanıdığını, günümüzde İsrail-Türkiye arasındaki askeri, turizm, ve diğer konularda yapılan  ticaretin 2.5 milyar doları bulduğunu söyledi.
Ülkesindeki son politik gelişmelere de değinen Ayalon, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un yaklaşmakta olan seçimlere 1972 yılında kurucularından olduğu Likud Partisi ile değil, yeni kurduğu  Kadima Partisi ile katılacağını açıkladı. Şaron’un bu hareketinin İsrail demokrasisi açısından doğru bir hareket olduğunu belirten Ayalon, felç olmuş politik bir sistem için yeni bir enerji ve yeni yüzlerin faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Dr. Osman Faruk Loğoğlu ise, Türkiye’nin tarihte kendini hem İsrail, hem de Arap ülkelerinin dostu olarak konumlandırdığını anlattı.  Arap ülkelerinin baskılarına rağmen Türkiye’nin İsrail ile her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu söyleyen Dr. Loğoğlu, Arap ülkelerine İsrail ile olan ilişkilerinin çok değerli olduğunu, Türkiye ve İsrail’in sağlam ilişkisinin Ortadoğu’ya daha iyi koşullar getireceğini her zaman söylediğini belirtti.  Türkiye’nin İsrailli, Türk ve Filistinli iş adamlarının ortak çalışmalarına imza atan ve bu tip projeleri başlatma kapasitesi olan tek ülke olduğunu da sözlerine ekledi.  Türkiye’nin istenildiği takdirde İsrail-Filistin barış konuşmalarına da ev sahipliği yapmak istediğini belirten Dr. Loğoğlu, ülkesinin FÖY güvenlik kuvvetlerin eğitimine yardım ettiğini söyledi.  Dr. Loğoğlu, FÖY güvenlik kuvvetlerini desteklemenin, Hamas ve İslami Cihad gibi radikal İslam gruplarla savaşma açısından önem taşıdığını sözlerine ekledi.  
Etkili konuşması ve ara sıra yaptığı küçük esprilerle büyük beğeni toplayan Dr. Loğoğlu’nun Yahudilerle olan dostluğu 40 yıl öncesine dayanıyor.  Gençliğinde ABD’li Yahudiler tarafından kurulan Brandeis Üniversitesi’nde siyasal bilimler okuyan Dr. Loğoğlu,  bu ayın sonunda dört yıldır sürdürdüğü Washington büyükelçiliği görevini tamamlayarak, Türkiye’ye geri dönecek.