Likud, düşen oy oraninin faturasini "Asi"lere çikardi

Likud ileri gelenleri verdikleri demeçte Gazze`den geri çekilmeye karşı çıkan parti içi muhalifleri eleştirdi. Yöneticilere göre, Başbakan Ariel Şaron`un partiden ayrılmasına ve partinin oy oranının dramatik bir şekilde düşmesine muhalifler yol açtı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Likud ileri gelenleri, Şaron’un sol politik görüşe kaymadığını, tabanını yine Likud’a oy veren seçmenlerden toplayacağını belirttiler. Onlara göre muhalifler ideolojiden ziyade fırsatçılık ve Likud’un merkez kurul seçimlerinde oy toplamak amacı ile Şaron’a yüklendiler.
Seçim kampanyasının başlamış olması da Likud Partisi’nde sorunların devam etmesine yol açtı. Likudlular birbirlerini eleştirerek oy toplama peşinde koşarken partinin yönetimi aksadığı belirtildi.Parti Merkez Kurulu, 19 Aralıkta yeni bir lider seçilene kadar parti yönetimini devraldı. Kurul, gelecek hafta toplanarak durumu kontrol altına almayı ve oy kaybının nasıl engelleneceğini tartışmayı planlıyor.  Likud’un lider adaylarından Netanyahu ise verdiği demeçte liderlik seçiminin arkasından partinin yeni bir imaj için yeniden yapılanmaya girmesi gerektiğini ifade etti.  Haaretz Gazetesi tarafından yapılan en son ankete göre, bugün İsrail’de seçim yapılırsa Likud yalnızca 9 sandalye kazanabilirken, Kadima Partisi’İran nükleer çalışmalara devam ediyornin 37 sandalye kazanması bekleniyor.

Milletvekili Uzi Landau  liderlik yarışından çekildi
Likud’un Şahin kanadından ve geri çekilme planının şiddetli muhaliflerinden Uzi Landau, pazartesi günü yaptığı basın toplantısı ile Likud’un başkan adaylığından çekildiğini açıkladı. Landau parti başkanlığı seçiminde Netanyahu’yu desteklediğini belirtti. Landau pazar günü seçimden çekilmeyeceğini bildirmişti.
Landau  basın toplantısında, Likud’un bir krizde olduğunu ve tek liderin arkasında birleşmesi gerektiğini söyledi. Landau aynı toplantıda Şaron’un tek taraflı çekilmelere devam ederek Kudüs’ü böleceğini ve geri çekilme işlemlerinin terörü sadece arttırdığını savundu. Pazartesi günü Netanya’da gerçekleşen terör saldırısının bir başlangıç olduğunu öne süren Landau basın toplantısından sonra başkan adaylarından Şaul Mofaz ile görüşmeye gitti.
Yarışta kalan adaylardan Şaul Mofaz istikrarlı olarak geri çekilmeye karşı çıkan tek lider olduğunu belirterek, Landau yandaşlarının kendisine oy vermesini beklediğini açıkladı.
Landau gibi şahinler kanadından olan Moşe Fayglin ise, Netanyahu’nun daha önce Hebron’u Filistin Yönetimi’ne bıraktığını ve Yaser Arafat ile el sıkıştığını, bu yüzden Landau’nun Netanyahu’yu destekleyerek hata yaptığını söyledi. Landau’nun çekilmesi ile başkanlık yarışında Binyamin Netanyahu, Silvan Şalom, Şaul Mofaz, Moşe Fayglin (Feiglin) ve Yisrael Katz kaldı.