Şimdiki hamileler çok şik

Batya KEBUDİHamileliğin özellikle ilerleyen aylarında şık ve kadınsı giysiler bulmak ne kadar zordur. Alternatifleriniz, jean salopetler, ve beli lastikli pantolonlarla sınırlıdır. Aslına bakarsanız, yakın zamana kadar böyleydi.Şimdiki anne adayları çok daha şanslı…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Her sezon modayı yazar da, hamile kıyafetlerini yazmaz olur muyum ? Kadınların hayatlarının zor ama en unutulmaz anlarını yaşadıkları hamilelik döneminde, her geçen gün değişen vücut ölçülerine adapte olmak zaten oldukça zor. İşin içine bir de yeni bir gardırop hazırlama zorunluluğu girince herkesi derin düşünceler alıyor. Ne yapsak da, bu dönemi hem şık, hem rahat, hem de kullanışlı giysilerle geçirsek? 
Son zamanlarda arkadaşlarımın hamile kıyafetleri ararken hiç de zorlanmadıklarına tanık oldum. Üstelik genç anne adaylarını şık görmeye gözlerim alıştı. Onlar modayı hala takip edebiliyorlar. Hatta bazen kendi modalarını kendileri yaratıyorlar. Özellikle genç anne adaylarına hitap eden, ince askılı göğüsten aşağıya doğru bollaşan üstleri reyonlarda görmek mümkün.
Bir çok marka, sezon eğilimlerini yansıtan, spordan abiyeye ve ofis kıyafetlerine kadar uzanan hamile koleksiyonları hazırlıyor. Hamile giyimi markalar için gitgide popülerleşiyor ve hamile kıyafetleri satan dükkanlar çoğalıyor.
Hamilelere özel tasarlanan giysiler, ilk kez 1911’de Amerika’da satılmaya başladı. ABD’li girişimci Lane Bryant, hamileler için rahat ve modern kıyafetler tasarlayıp, satıyordu. O dönemde de hamileler, ‘normal görünen giysi’ bulmama probleminden yakınırlardı. Bryant, New York Herald Gazetesi’ne ilan verip, bu soruna çözüm bulduğunu duyurdu. Sloganı, ‘Bu giysilerle normal görüneceksiniz’ idi. Bu yaklaşım oldukça yenilikçiydi.1960’lı yıllarda, bir mağaza, Jacqueline Kennedy’nin hamileyken giydiği giysilerin aynısını yaparak ‘First Lady’lerin Hamile Modası’ sloganıyla satmaya başladı.
Hamile kadınların her dönemde karşılaştığı kıyafet bulma problemi, şimdi yeni ve yükselişte olan bir pazar yarattı. Bugünlerde hamile giyim mağazaları açılıyor, ünlü markalar normal koleksiyonlarının yanında, hamile kıyafetleri hazırlıyor.
Bu kışın moda renkleri, desenleri, aksesuvarları hamile kıyafetleri üzerinde de etkili. Bu tür mağazaların hemen hemen hepsinde karşımıza çıkan kadife pantolon ve ceketlerin hamileler için beli lastikli olanları pek popüler. Jean pantolondaki düşük bel trendi, hamile jean’lerinde de görülüyor.Beli lastikli jean pantalonlar en çok tercih edilenler arasında …
Hiç kuşkusuz hamileyken kıyafet bulmakta en çok zorlananlar, çalışan kadınlar. Değişen vücutlarına uygun kumaş pantolon, gömlek, etek ve ceket ihtiyacını yoğun şekilde hissediyorlar. Hamile mağazalarında yünlüsü, tüviti, likralısı, her çeşit kumaş pantolon bulmak mümkün. Bellerinin lastikli ve genişleyen karına göre ayarlanabilir olmasıyla, normal pantolonlardan ayrılıyorlar.
Yılbaşı için özel planların yapılmaya başlandığı şu dönemde, hamileler için abiye kıyafetler de çıktı vitrinlere. Birçok hamile mağazasında, çok şık abiye elbiseler ve bu elbiselerle kullanabileceğiniz, rahat iç çamaşırları bulabilirsiniz.
Birçok markanın koleksiyonlarında  pembe-mor gibi canlı renkler, iddiasız çizgiler ve rahatlık ön planda. Diz boyunda jean etekler, canlı renklerde hırka ve kazaklar günlük giyim için, koyu renkli elbise, etek ve bluzlar işyerinde giymek için hazırlanıyor.
Hamile koleksiyonlarında iki ana tarzda kendinize uygun kıyafetler bulma imkanınız var. Birinci tarzı, günlük giyilebilecek, rahat hareket etmenizi sağlayan pantolonlar, beli lastikli jean pantalonlar, motifli t-shirt’ler ve  jean etekler oluşturuyor. İkinci tarzda ise feminen şıklığa önem veren hamile bayanlar için önden bağlanan jarse elbiseler, ipek ve şifon baskılı baby doll elbiseler, kaşkorse önlükler, pul ve payetlerle işlenmiş tuniklerle deneyebilirsiniz.

‘Hamileyim, ne giysem?’
diyorsanız:

• Hamilelik süresince  lacivert, siyah ve kahve tonlarını tercih edebilirsiniz.. Koyu tonlar gün geçtikçe alınan kiloları saklamak için ideal ve her kombinasyona açık.
• Benzer kumaşlardan oluşan giysileri birbirleriyle kombine ederek kullanabilir, şapka, çiçek, kolye ve broşla süsleyebilirsiniz.
• Bol kesimler, yatay çizgiler sizi olduğunuzdan daha kilolu gösterir. Bu nedenle vücudunuza yapışmayan kıvrımlarınıza oturan kesimler sizin için ideal.
• Diz altında etekleri kış ayları boyunca tercih edebilirsiniz.
• Sezonda çok tercih edilen ceket modasına uyacaksanız tercihinizi bu kışın favorisi olan mor renginden yana kullanabilirsiniz.
• Sizi terletmeyecek, koton ve gabardin türü kumaşları tercih edebilirsiniz.
• Hamilelik  süreniz boyunca bel ve sırt ağrılarını önlemek için çok yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.