Kadiköy Hemdat Israel Sinagogu Uluslararasi Sempozyum`da tanitildı

Beki BARDAVİDGazetemizde uzun yıllar yazılarına zaman zaman yer verdiğimiz Beki Bardavid, Or Ahayim Hastanesi`nde yeni açılan Geriatri Bölümü`nü ziyaretinin ardından izlenimlerini dile getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Dora NİYEGO

Yıllardır dindaşlarımızın mutlu ve acı günlerine ortak olmuş asırlık Hemdat İsrael Sinagogu, 106 yıl sonra uluslararası bir sempozyumla adını yeniden dünyaya duyurdu

Ankara Üniversitesi  Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde, 28ᆲ Kasım tarihleri arasında  "Premiere Encuentro Historica Cultural Hispano Turco Sefaradi" adı altında bir sempozyum düzenlendi. 
Söz konusu sempozyumda, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı’nı, Hemdat İsrael Sinagogu ve Haydarpaşa Yahudilerinin tarihçesini araştırarak "Haydarpaşa’da Geçen Yüzyılımız" kitabını kaleme alan Anri Niyego temsil etti. Araştırmacı, sempozyumda kitapla aynı başlığı taşıyan  bir sunum gerçekleştirdi.
 Sempozyuma  çeşitli üniversitelerin akademisyenleri, araştırmacı, yazar ve sanatkarları katıldı. Niyego’nun sunumu ve konusu  büyük ilgi topladı. Yıllar önce Türkiye’den İsrail, Amerika ve diğer ülkelere göç eden, bugün çeşitli üniversitelerde profesör olarak görev alan bilim adamları ve katılımcılar  önümüzdeki günlerde basılacak "Haydarpaşa’da Geçen Yüzyılımız" kitabının İngilizce çevirisi; "The Untold Story of a Jewish Community in Istanbul: Our Last Hundred Years in Haydarpaşa"nın siparişlerini şimdiden verdiler.
Sempozyum sırasında tanıştığımız ve  dost olduğumuz İspanyol Elçisinin eşi sinagogumuz ile yakından ilgilenerek, İstanbul’da bu kadar canlı bir cemaatin varlığından haberdar olmadığını belirtti.
Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Sami Yanni, Mayir Saranga, Sinagog Gabayı ve Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Amon sempozyumda Anri Niyego’yu yalnız bırakmayarak sunumu izlediler.
Gerek semt monografisi, gerekse  geçmiş dönemin Yahudi yaşantısını konu alan ve  İstanbul Yahudi Cemaatinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan  Haydarpaşa; Yeldeğirmeni yöresi, arşiv belgelerinin ayrıntılı biçimde incelenmesi sonucu toplanan bilgiler ve bu semtlerle bağları çok eskilere dayanan onlarca  aile ile gerçekleştirilen söyleşiler eşliğinde çok sayıda harita ve fotoğrafların desteğiyle  daha ilgi çekici bir biçimde izleyenlere  görsel olarak sunuldu. 
Bir kameranın "zoom"laması yöntemi örneği, Yahudilerinin İstanbul’un Asya yakasına göçü kısa bir anlatımla izleyenlere açıklandıktan sonra Yeldeğimeni’ndeki geçmiş Yahudi yaşantısı hakkında bilgi aktarımında bulunuldu. Ardından semtin kalbi olan Hemdat İsrael Sinagogu’nun tarihi gelişimi  anlatıldı.
Geçmişi ile övünülecek böyle bir cemaatin ve onun kalbi olan Hemdat İsrael Sinagogu’nun uluslararası bir sempozyumda konu başlığı olması ve izleyenlere tanıtılması ülkemizde bir ilk... Dileğimiz devamın gelmesi…