Yenilenen GKD`nin yeni başkanindan…

Ester YANNİER2005 yılında önemli bir yenilenme yaşayan Göztepe Kültür Derneği, Anadolu yakasında yaşayanların sık uğradıkları bir lokal. Derneğin baştan aşağı yapılanan binasında, genç ve dinamik Başkanı İsmail Bahar ile görüştük

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
30 yıllık bir geçmişi olan Göztepe Kültür Derneği, 2005 yılında bağışseverlerin desteği ile derneğin yıllardır el sürülmemiş elektrik tesisatından, salonların dekorasyonuna değin büyük bir yenilenme geçirdi.
İsmail Bahar, 8 yıllık bir dernek geçmişi olmasına rağmen, uzun yıllar cemaatte değişik görevlerde bulundu. GKD’de  önce eğlence komisyonunda görev aldı, daha sonra spor komisyonu başkanlığı, saymanlık, başkan yardımcılığı derken şimdi derneğin başkanı.

Yenilenen, farklı, modern  bir görümün kazanan GKD’yi İsmail Bahar’dan duyabilir miyiz?
Bu yıl 30. kuruluş yılımızı kutlayacağız. Şimdiye kadar dernek başkanlarının, büyük özverilerle  geçici önemlerle yaptıkları bakımlar, artık yetersiz kaldığından bir yenilenme söz konusuydu. Dernek lokalinin, modern, günümüz şartlarına uygun, gençlere ve dernek üyelerine daha cazip hale getirilmesi gerekiyordu. Başkan olmadan önce bu gerekliliği  öngörüp, şayet destek bulursam yapabilmeyi hedeflemiştim.  Gerekli desteği bulunca da, tüm altyapısını, elektriğini, ses düzenini, zeminini ve  salonları yeniledik. Bunların arasında belki de en önemlisi sahneydi. Arkada üç kulis yapıldı, sahne seviyesi düşürüldü, çok güzel bir hale getirildi. Yönetim kurulumuzun en büyük başarısı bu diyebilirim. Bunu yapabilmiş olmaktan, memnuniyet duyuyoruz.

Tadilata ne zaman başladınız, üyeler nasıl tepki verdiler?

Yaz dönemi süresince, tadilatlar devam etti. Çok kısa bir sürede, Eylül ayında  açılışı gerçekleştirdik. Bu vesileyle bizlere destek veren Mimar Selim Yuhay’a teşekkür ederiz. Dernek üyeleri tadilatın kısa sürede tamamlanamayacağını düşünüyorlardı. Açılış gerçekleşince, komisyonlarımız ve üyelerimiz büyük heyecan içinde çalışmalarına başladılar. Ana salonumuzu, Brit Mila, Vijola,  Bat-Mitzva ve Bar- Mitzva gibi özel davetlere de açtık.
2005 - 2006 sezon faaliyetlerinden söz eder misiniz?
Tiyatromuz bu sene de çok yakında izleyicisiyle  buluşacak.Her sene olduğu gibi ekibimizin kaleme aldığı bir oyun sahneleyeceğiz. Gençlerimizin  kendilerine yönelik çok sevilen çalışmaları var. 6ᆟ yaş üye çocuklarına yönelik 65 kişilik bir tiyatro oluşturduk, çok başarılılar. Yaş gruplarına yönelik farklı partiler yapıyorlar. Bunların yanı sıra dans faaliyetlerini de sürdürüyorlar.  Hanımlarımız ise, dernek içinde ve dernek dışında faaliyetlerine devam ediyorlar. Dernek dışı faaliyetleri kültür gezileri ağırlıklı oluyor. Ayrıca 60 yaş üstü insanlarımıza yönelik yapılan İkinci Bahar etkinliğimiz de devam edecek. Her yılki  kermes için cemaat üyelerimizden destek bekliyoruz. Yoga, el becerileri  gibi etkinlikleri devam ediyorlar. Halkla ilişkiler, faaliyetleri broşürler hazırlayarak, telefonlar açarak  üyelere bildiriyor.  Spor Komisyonu, spor etkinliğine katılan yaklaşık yetmiş kadar genç basketbolcuyu haftanın üç günü çalışmalarını organize ediyor.  Genç sporcularımız lig usulü yapılan özel turnuvalara katılarak, hem yeteneklerini sınıyor, hem de motive oluyorlar. Bu arada çok başarılı olduklarını ve onlardan bir derece beklediğimizi de belirtmek istiyorum. Kültür Komisyonu, tüm dünya danslarını tanıtan bir etkinlik düzenledi. 2005’in Dünya’da Einstein yılı olması nedeniyle, geç de olsa gazeteniz Başyazarlarından İvo Molinas ile  dışhaberler yazarınız Aylin Varon’un konuk konuşmacı olacağı bir Einstein gecesi düzenleyecekler. Eğlence Komisyonu, birkaç yıldır devam eden Cafe Göztepe faaliyetlerini sürdürecek. Bilindiği gibi bu gecelere tanınmış kişiler davet ederek, üyelere farklı bir gece yaşatılması amaçlanıyor. Ayrıca latin dansları kursları da devam etmekte. Gezi Komisyonu ise çeşitli fırsatlarda yurt içinde turlar düzenliyorlar. İki yeni girişimden söz etmem gerek. Yaşlanan bir toplum olduğumuzu düşünüyor, ve yeni evlenen gençlerimizi çatımız altında görmek istediğimizden, onlara yönelik yeni bir girişimde bulunduk. Gençlerden oluşan bir komisyon kurduk. Yaşları 25ᆷ arası  20ᆲ kişilik bir ekip var. Kendilerine hitap edecek  eğlence ve kültürel etkinlikler yapacaklar. İlk faaliyetlerini 250 kişiyle geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiler.  Bu kadar faaliyet olunca derneğimizin iyi durumda kalmasını sağlayan ve salon belirleme konusunda lokalde çalışan arkadaşlarımı da unutmamam lazım… 

Göztepe Dergisinden söz edelim biraz da…
Dergimiz, derneğimizin dışa açılan  pencerelerinden bir tanesi. Büyük özveriyle çalışan amatör bir kadro tarafından yayımlanıyor. Dört dörtlük bir dergi. En büyük sıkıntımız reklam toplama konusunda. Beklentimiz, cemaat üyelerinin reklam vererek bizleri desteklemeleri. Dergimiz yaklaşık altı bin  kişiye ulaşıyor. Ellerine dergi geçmeyenler varsa, dernek sekreterliğini arayarak isimlerini yazdırabilirler.
GKD’ye gittiğimde neredeyse her salonunda bir faaliyet vardı. Hatta bir salonda her iki yakanın gençleri bir araya gelmiş dans gösterisi için çalışıyorlardı. Bunun çok arzulanan bir görüntü olduğunu belirttiğimde Başkan, diğer faaliyetlere Avrupa yakasında ikamet edenlerin, trafiği gözlerinde büyüterek  fazla  talep göstermediklerini üzülerek açıkladı.  Gerçi İstanbul trafiği giderek garipleşiyor, nereye kaç dakikada varacağınız soru işareti. Teşvikiye’den Ulus’a ulaşabileceğiniz sürede, aynı iki noktadan köprüyü geçip Göztepe’ye ulaşmanız çok daha kısa bir zaman alabilir. Ayrıca, arkadaşlarınızla aynı arabayı paylaşıp, giderseniz sohbetiniz sırasında zamanın nasıl geçtiğini dahi anlamayacaksınız. Bir taşla iki kuş…