AB ve Arap Dünyasi`ndan teröre karşi kanun

Avrupa Birliği, İsrail ve Arap komşularının liderleri pazartesi günü yaptıkları toplantıda terörizmin bütün şekillerini reddeden terör karşıtı kanunu onaylayıp, yürürlüğe koydu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazartesi günü başlayan, iki gün süren ve 35 AB, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin temsilcilerinin yer aldığı Avrupa- Akdeniz Zirvesi’nde farklı fikirler tartışıldıktan sonra  teröre karşı bir kanun onaylandı. 
Zirvenin ev sahipliğini yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair, yaptığı basın açıklamasında,  bu konularda anlaşmaya varılmış olmasının, geleceğe yönelik büyük bir adım olduğunu belirtti. 
Hazırlanan iki sayfalık  terör karşıtı kararnamede; AB, İsrail ve Arap komşuları terörizmin her şekline karşı geleceklerini ve sona erdirmek için kararlı oldukları belirtildi.  Kararnamede terörizmle "Evrensel mücadele"den söz edilirken, teröristleri durdurmak ve iletişim ağlarını koparmak için uluslararası bir işbirliği gerektiği maddesi yer aldı. 
Pazar günü başlayan zirvenin, Akdeniz ülkelerinden sadece Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’ın katılması sebebiyle sorunlu olduğu belirtildi.  Zirveye katılması gereken Mısır, Cezayir, İsrail, Ürdün, Suriye, Lübnan, Tunus ve Fas liderleri zirveye katılmadılar. 
Blair, zirvenin sonunda yaptığı açıklamada, AB’nin otoriter yönetimlerini bırakan Arap ülkelerine ekonomik ve politik reformlarını gerçekleştirebilmeleri için yardım edileceğini söyledi.  2010 yılında gerçekleştirilmesi planlanan bir Avrupa-Akdeniz serbest ticaret bölgesinin kurulması zirvenin amaçları arasında bulunuyor.