Kanada`nin politik iklimi, BM İklim konferansini zora soktu

Saddam mahkemede hırçın ve kavgacı tavrıyla dikkat çekerken dava bir hafta daha ertelendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Birleşmiş Milletler’in 11. İklim Konferansı Kanada’nın Montreal şehrinde pazartesi günü başladı. 12 gün sürecek toplantıda sera etkisi yaratan gazların gelecek yedi sene içerisinde atmosfere salınmasının nasıl azaltılacağı tartışalacak. Özellikle ev sahibi ülke Kanada, ABD gibi endüstrisi gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin üstünde anlaşabileceği bir plan arıyor.
Sera gazlarının kontrolü hakkındaki önceki Kyoto antlaşmasını imzalamayan ABD,  bağlayıcı herhangi bir kararı kabul etmeyeceğini bildiriyor. ABD verilen kararların ekomik büyümesine balta vurduğunu ve sera gazlarının kontrolü hakkında kendi önlemlerini aldıklarını savunuyor.
ABD ve diğer ülkeler arasında arabuluculuk yapması gereken Kanada kendi iç politikasında sorunlar yaşıyor. Kanada Hükümeti Pazartesi (28 Kasım) gerçekleşen güvenoyu oylamasını kaybetti. Bugün (29 Kasım, Salı) Kanada parlamentosunun toplanıp kendini feshetmesi ve Ocak ayında erken seçim kararı alması bekleniyor. Mevcut politik durum Kanada hükümetinin konferanstaki arabuluculuk görevini de riske sokuyor.