Referandum gibi seçim

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, yaklaşan seçimlerin önemine değinerek, bunun aynı zamanda Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs`un geleceği konusunda bir referendum olma özelliği taşıdığını belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail önümüzdeki mart ayında sandık başına gitmeye hazırlanırken, ülkenin Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama seçim heyecanını arttırdı.
Yapılacak seçimlerin aynı zamanda batı Şeria’nın geleceği konusunda bir referandum olma özelliği taşıdığını belirten Katsav, seçime girecek tüm partilerin bu konuda pozisyonlarını belli etmeleri gerektiğini söyledi.
Katsav’ın bu açıklamasının kısmen de olsa Likud’dan ayrılarak Kadima (ileri) Partisi’ni kuran Ariel Şaron’a yönelik olduğu tahmin ediliyor.
Yapılan anketler 28 Mart tarihinde yapılacak seçimlerde Ariel Şaron’un kazanma şansının büyük olduğunu gösterse de Şaron, Katsav bu açıklamayı yaptığında henüz partisinin duruşunu net bir şekilde ortaya koymamıştı. Şaron sadece partisinin, ABD’nin girişimleriyle 2003 tarihinde hayata geçirilen ancak o tarihten beri ilerleme göstermeyen "Yol Haritası"na bağlı kalacağını açıklamakla yetinmişti.
Bazı yorumcular Şaron’un geçtiğimiz yaz İsrail’in Gazze’den çekilmesini sağladığı gibi Batı Şeria’dan da çekilmeyi palanladığını düşünüyor.
1967 yılında  Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs, İsrail kontrolüne geçtiğinden beri her şeçim kampanyasının merkezinde bu konuların olduğuna dikkat çeken Katsav,  bugüne kadar partilerin bu konularda belirsiz bir tavır sergilemesinden dolayı seçmenlere net alternatifler sunulmadığını düşünüyor.
Ancak Katsav’a göre, bu kez yapılacak seçimler 38 yıldır gündemde olan bu konuların netlik kazanması için bir referendum özelliği taşıyor ve partiler net bir şekilde tavırlarını belli ederek, geçmişte olduğu gibi bulanık, belirsiz bir ortamda sandık başına gidilmesini engellemeli.