Simon Peres`in kardesinden Amir Peretz yorumu

Şimon Peres`in kardeşi Gigi Peres, İşçi Partisi`nin yeni Lideri Amir Peretz`i Franko`ya benzeterek İsrail`de çeşitli çevrelerden tepki topladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Deneyimli politikacı Şimon Peres’in  İşçi Partisi’nden ayrılıp Ariel Şaron’un kurduğu partiye geçip geçmeme kararı vermeye çalıştığı bu günlerde,  Peres’in kardeşi İşçi Partisi’nin yeni lideri Amir Peretz’i partinin içinde yabancı biri olarak nitelerken, Peretz’in İşçi Partisi’nin başına geçişini 1930’larda Franko’nun İspanya’nın başına geçişine benzetti. Yeni lider Amir Peretz,  kamuoyu yoklamaları sonuçlarının aksine bu ayın başında İşçi Partisi’nin başına geçmişti.
Genelde Aşkenazların ağırlıkta olduğu ve Sefaradlara biraz yukarıdan bakan bir parti olarak bilinen İşçi Partisi’nin başına Peretz’in geçmesi değişik yorumlara neden oldu. Gigi Peres, Amir Peretz’in partinin başına geçmesini; "Peretz ve yanında getirdiği kişiler bu parti içindeki yabancılardır, aynen Franko’nun İspanya’sında olduğu gibi" sözleriyle nitelendirdi. Gigi Peres yaptığı açıklamada; Güney İspanya’dan gelen Falanjistlerin Madrid’te bir beşinci tümen gibi davrandığını ve o mükemmel cumhuriyeti mahvettiklerini söyledi. Gigi Peres’in bu sözleri İsrail siyasetindeki çeşitli guruplardan tepki topladı. Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Şimon Peres’in komuoyu önünde kardeşinin bu açıklamasını kınaması gerektiğini ileri sürdü. İşçi Partili milletvekili Yuli Tamir ise Gigi Peres’in bu açıklamalarından dolayı ağbisi Şimon Peres’den özür dilemesi gerektiğini savundu. Tamir yaptığı açıklamada kimsenin Falanjist olamadığını, kişilerin nerden geldiğinin bir önemi olmadığı vurgularken  Gigi Peres’in   en büyük zararı verdiği ağbisi Şimon Peres’ten özür dilemesi gerektiğini belirtti.
Gigi Peres’in bu söylemlerinin hemen ardından Şimon Peres’in ofisinden yapılan açıklamada; bu söylemlerin Şimon Peres’in bilgisi dahilinde yapılmadığı, Gigi’nin benzetmesinin doğru olamadığı gibi, uygunsuz olduğu açıklandı.
Bu arada hem Ariel Şaron hem de Amir Peretz, Şimon Peres’i yanlarına çekmek için her yolu deniyorlar. Ariel Şaron, Peres’e yaptığı teklifte;  genişletilmiş yetkilerle eski görevi olan başbakan yardımcılığına dönebileceğini söyledi. Diğer yanda ise Amir Peretz,  kardeşinin  açıklamalarına rağmen Şimon Peres’in partide kalması gerektiğini savunurken, Peres’e hitaben yaptığı konuşmada, "Evinde kal, kimsenin seni sürüklemesine izin verme, devrimimize katıl" dedi. Şimon Peres ise yaptığı açıklamada kararını henüz vermediğini  söyledi.