‘Kadima` nin ilk toplantisi gerçekleşti

İsrail Başbakanı Ariel Şaron`un yeni partisi Kadima`nın ilk toplantısı pazartesi günü gerçekleşirken, diğer partilerin dikkatleri de bu yöne çevrildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ariel Şaron yeni partisi Kadima'nın ilk grup toplantısını pazartesi günü Knesset'te gerçekleştirdi.
Şaron, Ma'ariv gazetesinde rakibi Binyamin Netanyahu'yla birlikte hükümette görev almayacağı yönünde yayınlanan haberleri reddederek, "Bunun aksini söyleyenlere aldırmayın" dedi.
Toplantıya Michael Nudelman, Haim Ramon ve Ehud Olmert katılmazken, Meir Şitrit geç katıldı.
Görüşmede daha çok yeni bir parti kurmanın lojistiği üzerine konuşuldu.
Kampanya lideri Avigdor Yitzhaki parti üyelerine Kadima'nın bir çağrı merkezi oluşturacağını, bu sayede partiye katılmak isteyen kişilerin kaydolabileceğini belirtti. Yitzhaki aynı zamanda partinin web sitesinin de kurulma aşamasında olduğunu bildirdi.
Partinin toplantısı Knesset’in grup toplantılarının yapıldığı 5. katının aksine hükümet katında gerçekleşti. Beşinci katta Kadima için boş oda yoktu. Knesset’in yeni kanadının inşaat aşamasında olmasından dolayı güvenlik, parti üyelerinin orada görüşmesine izin vermedi.

Kadima’dan silahsız bir
Filistin devletine yeşil ışık
İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni partinin diplomatik tutumunu yol haritasına odaklanarak ele aldı. Livni, silahsız bir Filistin devletinin kurulmasının gerekliliğini vurgularken, Kudüs’ün ve büyük Batı Şeria yerleşimlerinin İsrail’in kontrolü altında kalması gerektiğini belirtti.
Livni pazartesi günü gerçekleşen Kadima’nın ilk toplantısında demokratik bir Yahudi devletinin varlığının devam etmesi için, başkent Kudüs’ün bütünlüğünün korunmasının gerektiğini vurguladı. Batı Şeria’nın bazı bölgelerinden ve Gazze’den geri çekilmenin ‘diplomatik fırsatlar penceresini’  araladığını belirten Livni, alınacak kararın İsrail’in, askeri güçlerin ve Yahudi toplumunun üzerindeki kontrolünün devamlılığı yönünde olması gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanı aynı zamanda Kadima’nın platformunun, hükümete ait istikrarı korumak için İsrail’i yönetme metotlarının çeşitliliğinden yana olduğunu belirterek, çeşitlemelerin arasında Knesset üyeleri ve başbakan için bölgesel seçimler, açık önseçimler ve direkt seçimler gibi durumların da söz konusu olabileceğinden bahsetti.

Partilerden Kadima’ya
sert eleştiriler
Likud Milletvekili Gideon Sa’ar Kadima’nın yöntemini eleştirerek, Şaron’un İsrail’i geriye götürerek, 1967’deki sınırlara geri döndüreceğini iddia etti.
Şas Lideri Eli Yişay ise Kadima’nın platformunu kötüleyerek, "Ne yazık ki partiler diplomatik pozisyonlarının onların rüzgargülü olduklarına ve partinin yönünün diplomatik olarak popüler olana doğru değiştiğine inanıyorlar" dedi. 

Kadima’ya transferler
devam ediyor
Kadima Partisi'nin üyeleri günden güne çoğalmaya devam ediyor. Uzun süredir Negev için çalışan ve Ramat Hanegev'in yerel meclisinin başkanı olan Shmuel Rifman da pazartesi günü Kadima'ya katıldığını duyurdu. Rifman Galil'den Negev'e kadar uzanan 15 meclis başkanının da Kadima'ya katılacağını belirtti.
Meretz Bakanı Yossi Sarid ise Şaron’un yeni partisine katılma sinyalleri verdi. Sarid Knesset’te kalacağı kesin olmayan Meretz’in durumuna göre kararını haftaya açıklayacağını belirtti.
Meretz - Yahad Başkanı Yossi Beilin partinin pazar günkü toplantısında Meretz’in gelecekteki koalisyonun üyesi olabileceğini belirterek, Şaron’un yeni hükümet kurması durumunda Şaron’la güçlerini birleştirebileceğini ima etti.
İşçi Partisi’nden ayrılarak Kadima’ya katılan İsrailli Bakan Haim Ramon ise kendisine partiyi terk ettiği için ağır sözler sarf eden İşçi Partisi’nin yeni lideri Amir Peretz’e  sert yanıt verdi.
Ramon; Peretz’in hiçbir zaman bakan olarak görev yapmadığını, tecrübesiz olduğunu belirterek, "Peretz’in iyi niyeti var; fakat bu yol cehenneme kadar gider. Biz bunları benimseseydik şu an hala Gazze’de olurduk" yorumunda bulundu. Ramon Şaron’un geri çekilme planını ilk günden beri desteklediğini de belirtti.
Peretz ise Ramon’a yanıt vermekte gecikmedi. Ramon’un  işçi konfederasyonu Histadrut’u altüst ettiğini belirten Peretz, şimdi de İşçi Partisi’ni yıktığını iddia etti.