Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binasi`nda Prof. Jak Deleon anı

Çela YUNAGökler delinmişçesine yağan yağmur Pera Fest izleyicilerini durduramadı. 19 Kasım günü, yazar Mario Levi, gazeteci-yazar Doğan Hızlan, Prof. Murat Belge, Ahmet Soysal, anıtsal kent İstanbul ile bütünleşen bir o kadar da zamansız aramızdan göçen Jak Deleon ve Stefan Yerasimos dostlarını konuşmak üzere Pera Müzesi`nde buluştu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda 22 Kasım Prof. Jak Deleon anısına bir tören düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü  Prof. Ayşe Soysal’dan sonra söz alan Türk Musevi Cemaati Başkanı  Silvyo Ovadya, Şalom Gazetesi’nin ilk yıllarında Jak Deleon’un çevirmenlik yaparak  destek verdiğini ve  çalışmalarından yararlandıklarını anlattı.
Ayşe Aka, finans sektöründe uzun yıllar çalıştıktan sonra Jak Deleon sayesinde İstanbul gezilerine katıldığını, farklı bir çalışmaya girdiğini dile getirdi. Hedefleri gösteren bir kutup yıldızına benzettiği Jak’ı sevgiyle yad etti. Manevi annesi Yıldız Alpar, Jak Deleon’u hastalığı sırasında da hiç yalnız bırakmayan hayat arkadaşı Hülya Kaya’nın kendilerine Jak’ın değerli bir emaneti kabul ettiğini ifade etti.
Belgin Altop  kendisine ‘patron!’ diye takılmasından söz ederken Prof. Süheyla Artemel: "Bence Jak doğru bir sentez yaptı ve çok yönlü bir kimliğimiz olduğunu ortaya koydu.Gerçek dindarlık kimliğini kültürde aradı" ifadesiyle Jak’ın yazın dünyasına ışık tuttu.
Manevi babası Prof. Yalçın Emiroğlu, Deleon ile giriştiği hararetli tartışmalardan söz etti.
B.Ü Eğitim Görevlisi Şükrü Yarcan, yine uzun yıllar okulda görev alan  Prof. John Freely’nin mesajını iletti. Prof.  Sabih Tansal kişisel anılarını aktardı. Tören Jak Deleon’un çeşitli görüntüleri, TV programlarından alıntılar, çocukluk ve gençlik yıllarına ait fotoğrafları, basında yer alan  görüşlerden derlenen bir CD  konuklara  izletilmesiyle son buldu.