40. yilinda İsrail Müzesi

1950`li yılların başında, ileride Kudüs Belediye Başkanı görevini üstlenecek olan ve o dönemde İsrail`in Washington Elçisi görevini sürdüren Teddy Kollek, Yahudi bir bankerin sahip olduğu sanat koleksiyonunu Harvard Üniversitesi`ne bağışlayacağı haberini alır. Kollek hiç çekinmeden bu bankere bağışını niçin 

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birçok koleksiyoncudan aynı yanıtı alan Teddy Kollek, Kudüs’te uluslararası düzeyde bir müze kurmayı hedefler.
Aslında Kudüs’te 8.000 sanat eserine sahip bir Betzalel Müzesi vardı.Zalman Schatz’ın çabaları ile kurulan ve Mordechai Narkiss tarafından yönetilen bu müzeyi Marc Chagall 1932’de ilk kez ziyaret ettiğinde, "fazla Yahudi" olarak nitelemişti.
1957’de Teddy Kollek yeni bir müzenin kurulması için Neve Shanan (Dinginlik Tepesi) bölgesinde sekiz hektarlık bir arazi bulmayı başardı. Kudüs bu dönemde mucizeler kenti olduğunu bir kez daha kanıtladı. İlk olarak ABD’den önemli miktarda bir maddi fon ulaştı. Ardından New York’tan Gottesman Ailesi, Ölü Deniz Parşömenleri’nin barındırılacağı özel bir yapının gerçekleşmesini finanse etti.
Yine aynı yıllarda, Kanada’dan Samuel Bronfman’ın oğulları, babalarının 70.doğum günü vesilesi ile Samuel Bronfman’ın adını taşıyacak Tevrat ve Arkeoloji Müzesi binasının inşasını sağladılar.
Müzenin kurucuları, modern heykelcilik koleksiyonuna sahip olan Billy Rose’u, bu koleksiyonu bağışlamaya ikna ettiler. Rose’un tek koşulu bağışlayacağı sanat eserlerinin, ünlü heykeltraş Isamu Noguchi’nin tasarlayacağı bir bahçede sergilenmeleriydi.
İsrail Müzesi’nin açılışı Devlet Başkanı Zalman Shazar, Başbakan Levi Eshkol ve Teddy Kollek’in katıldığı bir  törenle 11 Mayıs 1965’te gerçekleşti. Zamanında kaçmayı başaran Alman Yahudilerinin getirdiği sanat eserleri, Holokost’ta ölen Yahudilerin sahip oldukları sanat eserlerinin bazılarının iadesi ve 1947 yılında Avrupa’dan Picasso, Matisse, Chagall ve Rouault’nin bağışladığı tabloların geri dönmesi sayesinde 1932’den beri giderek zenginleşen Betzalel Müzesi, İsrail Müzesi’ne bağlanmış oldu.
1965’ten günümüze İsrail Müzesi giderek gelişti. Müzeye eklenen ilginç bölümlerden biri de Rothschild Ailesi tarafından bağışlanan XVIII. Yüzyıl Salonu. Dünyanın her tarafından gelen bağışlarla, Uzakdoğu’dan Afrika’ya geniş bir yelpazede yaşayan Yahudilerin tarih, kültür ve geleneklerinin yansıtıldığı pavyonlar açıldı. Bugün geniş bir kampusa yayılan İsrail Müzesi dünyanın en ilginç müzeleri arasında yer almakta.