İsrail AB`nin Hizbullah ile görüşmesini protesto ediyor

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ron Prosor; perşembe günü Lübnan`daki Hizbullah elçisi ile AB büyükelçilerinin görüşmesini protesto etmek amacıyla; AB`nin, İsrail`deki girişimciliğini geliştirmek istiyorsa, terörizme karşı dengeli bir biçimde yaklaşmasının gerekli olduğunu söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ron Prosor; İngiliz Büyükelçisi Janet Rogan, Avusturya Büyükelçisi Norbert Hack, Avrupa Komisyonu Başkanı Ramiro Cibrian ile bir araya gelerek, AB’deki  İtalyan ve Fransız büyükelçilerinin, Lübnan kabinesindeki Hizbullah temsilcisi, Su ve Enerji bakanı Mohammad Fneich ile görüşmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Prosor bu tip görüşmelerin teröre karşı savaşta "yanlış mesajlar" gönderdiğini söyledi. İngiliz Elçiliği Sözcüsü Karen Kaufman, Avrupa temsilcilerinin İsrail’in durumu hakkında rapor tuttuklarını  ve bilgileri aktaracaklarını söyledi.
İsrail baharda, AB’nin Hizbullah’ı terör listesine alması için baskı yapmış ancak olumlu bir sonuç alamamıştı. Bu konu İsrail için, Hamas’ın Filistin seçimlerine katılmasına ışık tutması açısından önem taşıyor. Lübnan’da bir politik parti olan Hizbullah ile görüşmeler başlatırsa,  Hamas ile de başlatılmaması için bir sebep kalmadığı sonucunu ortaya çıkarabilir.
Avrupalılara karşın, Kudüs’deki diplomatlar, ABD’nin Hizbullah temsilcileri ile görüşmeyeceğini belirttiler. Buna rağmen ABD, Fransa ve diğer AB ülkelerine Hizbullah’ı terör örgütleri listesine eklemeleri için baskı yapmıyor.