Şaron`un Ulusal Sorumluluğu

İsrail Başbakanı Ariel Şaron Likud Partisi liderliğinden istifa ederek yeni bir merkez partisi kurduğunu açıkladı. Yeni partinin adı Ulusal Sorumluluk. Şaron`un bu son politik girişimi ile aşırı şağcı bir kimliğe bürünen Likud`un kan kaybedeceği ve Peretz`in seçilmesinden sonra yükseliğe geçen İşçi Partisi`nin önü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistinlilerle yaptığı barış görüşmeleri nedeniyle Likud içinde büyük bir muhalefet ile karşılaşan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, pazartesi günü partisinden istifa ederek yeni bir politik parti kurdu. Likudlu birçok bakan ve milletvekilini de partisine katılmaya ikna eden Şaron, "Politik, ekonomik ve sosyal açıdan daha merkezde bir parti olacağız,"  mesajını verdi. Şaron’un ilk takipçileri arasında Ehud Olmert yer aldı.
Şaron’un Likud’tan ayrılışı, Filistinlilerle barış görüşmelerini sürdüreceği ve Eylül ayındaki geri çekilmeleri devam ettireceği şeklinde nitelendirildi.
Geçtiğimiz aylarda İsraillilerin Gazze’yi boşaltmasının ardından, Batı Şeria’dan  da geri çekilmeyi gündeme getirmesi beklenen Şaron’un, bu amacına Likud Partisi’nde ulaşamayacağı herkesin fikir birliğine vardığı bir konu. Likud içindeki muhalefet, Gazze’den geri çekilme konusunda Şaron’u devamlı olarak eleştirmiş ve neredeyse hükümeti düşürme noktasına getirmişti. Böylesine sert bir muhalefetten ve kısıtlamalardan yoksun Şaron’un son yıllarda sürdürmeye çalıştığı "daha ılımlı" politikasını ‘daha rahat’ uygulayabileceği belirtiliyor.
Şaron’un Likud’tan istifa haberi, Devlet Başkanı Moşe Katsav ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde, üst düzey danışmanları tarafından açıklandı. Katsav ile görüşerek erken seçimin startını veren Şaron’un bu şekilde, İşçi Partisi’nin yeni liderinin fazla güç kazanmasına fırsat vermeden karşısına çıkmayı planladığı düşünülüyor.
Yeni bir politik parti kuran Ariel Şaron’un Likud’tan bazı kabine bakanlarını yeni partisine katması bekleniyor. İşçi Partisi’nden katılımların da öngörüldüğü yeni parti için Şimon Peres’in adı da geçiyor.
Yaşanan gelişmelerle ilgili yorum yapan Bakan Gideon Ezra, Şaron’un barış için gelecek planlarının Likud’taki muhalefet tarafından reddedilmesi yüzünden Başbakan’ın politik yuvasını bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Ezra, "Bu hiçbirimiz için kolay bir gün olmadı. Keşke bunların hiçbiri yaşanmasıydı, keşke hepimiz bir arada kalabilseydik. Ancak bunlar olmadı. Şaron ne yapacağına karar verdi ve ben de onunla birlikte gidiyorum," dedi.
Likud içindeki Şaron’a karşı muhalif kesimde adı geçen Ehud Yatom ise konuyla ilgili olarak, "Şaron’un ayrılma kararına üzüldüm. Keşke Şaron kalsa ve parti içindeki mücadelesine devam etseydi," yorumunu yaptı.
Şaron ve taraftarlarının Likud’tan ayrılması, Likud’u merkezdeki bir parti olmaktan çıkarıp, aşırıların olduğu bir parti haline getirecek. Uzmanlar, bu görünümdeki Likud’un seçimlerde kaybedenler arasında yer alacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
Pazartesi günü ilerleyen saatlerde, Ariel Şaron yeni partisinin adını Ulusal Sorumluluk olarak açıkladı. Partinin basına kapalı olarak yapılan ilk toplantısına 12 Likud üyesi katıldı; Bakanlar Tzipi Livni, Ehud Olmert, Avraham Hirschon, Gideon Ezra, milletvekillerden Omri Şaron, Marina Solodkin, Roni Bar-On, Ruhama Avraham, Eli Aflalo ve Ze'ev Boim. Ulaştırma Bakanı Meir Şeetrit ise Şaron’un yeni partisine katılan on dördüncü Likudlu oldu. Bu sayede, Likudlu milletvekillerinin üçte birini yeni partisine toplamayı başaran Şaron, Likud’un sahip olduğu maddi fonun bir kısmına da hak kazandı.
Bu arada Ariel Şaron pazar günü Savunma Bakanı Şaul Mofaz ile bir araya geldi ve Mofaz’a yeni partisine katılması durumunda Savunma Bakanlığı’nı sürdüreceği sözünü verdi. Ancak Mofaz, Şaron’un partiden ayrılması durumunda Likud liderliğine aday olacağını söyleyerek bu teklifi olumsuz bıraktı.
Şaron’un yeni partisine katılmayı planlayanlar arasında Likudlu olmayan önemli İsraillilerin de isimleri geçiyor. Şin Bet eski şefi Avi Dichter, Ben Gurion Üniversitesi Başkanı Avishai Braverman, Profesör Uriel Reichmen ve eski bakan Dan Meridor, bu isimlerden sadece birkaçı.