GKD`nin "Altin Kalemleri" bu kez “Miras” dedi

Ressam İda Şalom "İda`nın Ayvazovskileri" adını verdiği resim sergisini 1 Aralık Perşembe günü The Marmara Oteli`nin Opera-Sanat koridorunda açıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ester YANNİER

Göztepe Kültür Derneği yenilenen sahnesini ve salonunu, "Miras" adlı yeni bir oyunla açıyor…GKD Tiyatro Kolu Sorumlusu  Donna Kasuto ve Yönetmen Cenk Rofe ile görüştük…

Her oyunda bir konu işleyen Göztepe Kültür Derneği Tiyatro Kolu’nun bu yılki oyunların temasının sevgi olduğunu dile getiren Kasuto oyun hakkında: "Oyunun adı Miras, konu da Miras.  Oyunumuzda  sevgiyi  işlerken yan temalar olarak güncel olaylara yer verdik. Günlük iş ve ev hayatımızda önemsediğimiz noktalar üzerinde  durmaya çalıştık. Örneğin kıyafetlerde, bir takım takıldığımız yerler vardı. Tüm bunları komedi tarzında sahnelemeyi düşünerek yola çıktık" dedi. 
Oyunu GKD’nin  "Altın Kalemler" adını verdikleri yirmi kişilik bir grubun kaleme aldığını belirtti. Oyunun kurgusu  ise Cenk Rofe ve  Donna Kasuto tarafından yapıldı.  Kasuto, Altın kalemlerin çalışmalarına Haziran ayında başladığını, yazar kadrosundaki kişilerin bir öncekilerin kaldığı yerden devam ettiği açıkladı.
Büyükada’da geçen Miras adlı oyunun konusu kısaca şöyle: Kalbinden rahatsız olan aile büyüğüne bir yerden miras kalması, çevresindeki kişiler kendisine bunu açıklayamazken  ona karşı tutumları değişiyor. Oyun,  sürpriz bir sonla bitiyor.
GKD Tiyatro Kolu’nun amacı insanları günlük stresten, sıkıntılarından iki saat süreyle  uzaklaştırmak ve bol bol gülmelerini sağlamak. Başarılı olmaları durumunda bundan da büyük mutluluk duyuyorlar. Bu nedenle komedi yazmayı  tercih ediyorlar.  Komedi yazarken de düşündürdüklerini, düşündürürken de sahnede gördükleri karakterin çevrelerindeki  insanlarla örtüşmesine  dikkat çekiyorlar.
Miras’ın yönetmeni Cenk Rofe, duygularını ve oyun hakkında görüşlerini şöyle açıkladı:  "Dernek çatıları altında tiyatro yapanların, bizi bize anlatmak gibi  bir misyonu olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla sanat için sanat değil de, toplum için sanatı tercih ediyorum. Hem dernek oyunlarında, hem de benim yönetmemi istedikleri  oyunlarda buna dikkat ediyorum. Sanat felsefem bu… Düşünceme göre sanat için sanatı yapan devlet  ve özel  tiyatrolar  zaten var… Bu  fikirden yola çıkarak, bizlere aşina olaylar ve kişiler dedirtebileceğimiz bir oyun kaleme aldık.  Bir vodvil… 16 kişilik oyuncu kadrosuyla yaklaşık 20 kişilik bir ekibiz. İnşallah seyircinin hoşuna gider. Ekibe ve çalışmamıza çok inanıyorum. Bu oyunun benim açımdan diğer bir önemi ise  kritik bir dönemime denk gelmesi. Oyun sahnelenecek ve on gün sonra askere gideceğim.  GDK tiyatro ekibinin  özverili çalışmaları, deneyimleri profesyonel oyuncular gibi bir duygu uyandırıyorlar, iyi anlaşan bir ekip…”
Tüm çalışmalarda olduğu gibi başarının bir ekip işi olduğunu vurgulayan  Rofe,  dernek hayatında beşinci yönetmenlik deneyiminin, GKD’de ise  üçüncü oyunu olduğunu hatırlattı. 
Hayati Bahar, Diana Gabay, Sami Gabay, Tuna Sarfati, Perla Hasan, Pepo Salerno, Eti Romano, Sima Tovi, Viki Toledo, Raşel Özübahar, Rina Yanni, Yusuf Adoni, Rakel Yanni, Mendi Ojalvo, Reysi Hazak ve Jessi Eskenazi’den oluşan  oyuncu kadrosunun çok severek oynadıklarını, seyircinin daha önce GKD oyunlarından  tanıdığı oyuncuların yanı sıra 10 yaşlarında ve  16ᆥ yaşında ikişer kişi olmak üzere geniş bir yaş yelpazesinden.
Yönetmen yardımcılığını Viki Toledo’nun üstlendiği oyunun, sahne amirliğini Brijit Dekohen, makyajını Elza Razon, Kostüm ve aksesuarlarını Golda Güner, efekt ve ışığını Enis Baruh, dekorunu ise Leyla Nahmiyas yapıyor.  GKD tiyatro ekibi  yenilenmiş kulisi ve sahnesinde ilk kez rol alacaklarından oldukça heyecanlılar. Ayrıca izleyicilerin bu keyfi paylaşmalarını ve yenilenen derneklerinde ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını  belirttiler… Bu kez köprüyü trafiğini bahane etmeyerek, bir kış gecesini GKD’nin yenilenen ortamında sımsıcak yaşayalım…