Erkekler, rahat ve klasik giysilerle tarzlarinin sinirlarin zorluyor

Gazetemiz İdari Kurulu üyelerinden Rubi Asa ile eşi Rozi Asa`nın kızları Suzi`nin Bat-Mitzva töreni 19 Kasım Cumartesi günü Ortaköy Etz-Ahayim Sinagogu`nda gerçekleşti. Asa ailesini kutlar, Suzi`ye sağlık ve başarı dolu günler dileriz.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
 

Batya KEBUDİ

Alışveriş yapmaktan hoşlanan erkeklerin ilgisini çekecek tasarımlar 1970'lerin atletik ancak abartısız erkek imajını günümüz kıyafetlerine yansıttı

Moda, her çağda sosyal statü ve kültürün olmuştur. Biz kadınlardan, yapıları, yaşam felsefeleri, bize bakışları ve nihayet giyimleri ile farklılık gösteren, hayata kendilerince farklar getiren erkeklerin de modaya kayıtsız kalmaları olanaksız.
Yeni açılan alışveriş merkezlerinin gündemi meşgul etmesiyle erkeklerin de dikkatini çekmeyi hedefleyen firmalar farklı renk ve dokularla yeni sezonun çarpıcı modellerini beğenilere sunuyor.Alışveriş yapmaktan hoşlanmayan, hatta alışveriş merkezini oldukça sıkıcı bulanlar şimdilerde her ne kadar itiraf etmeseler de vitrin bakmaktan keyif alıyorlar.Son dönemlerde erkeklerin ihtiyaçları doğrultusunda, kadınların ise ihtiyaç dışında sadece zevkleri doğrultusunda alışveriş yaptıkları tartışılıyor.Oysaki günümüzde birçok erkek modayı yakından izliyor, kendisine neyin yakıştığını, hangi parçayla neyi, nasıl kombin yapacağını ve imajını ne tür kıyafetlerin destekleyeceğini biliyor.
2005񮖦 Sonbahar-Kış Erkek Modası, 1970'lerdeki atletik ancak abartısız erkek imajını, özellikle neo-klasizm içeren koleksiyonlar dikkat çekerken, alışılmış detaylar dışında İngiliz tarzının aristokrat görünümü kışa damgasını vuracak görünümü veriyor.
Bu sezonun tasarımlarında, kumaşların hafif, şık ve rahat oluşu dikkat çekiyor. Havacılar için tasarlanmış montlardan esinlenen ceketlerdeki spor görünüm kadife atkı ile destekleniyor. Kot pantolon üzerine kırmızı ve mor rengin özgürce  kullanımı, çok renkliliğin erkek modasında giderek daha ağırlıklı biçimde yer alacağı izlenimini veriyor.
Blazer ceketlerin fonksiyonelliği tartışılmaz. Bu sezon kesin dönüş yapan bu parça, tek veya göğse düşürülmüş iki düğme ile ön plana çıkıyor. Saten parlaklığındaki desenli kadifelerle daha çekici hale getirilirken, ceket ve pantolonların vücuda oturduğu gözleniyor. Bu sezon omuzlar hafif vatkalarla daha erkeksi bir forma bürünürken, bel ve kalçanın tamamen oturtularak hatların belirginleşmesi sağlanıyor. Hafif ve ince yünlülerle şık ve rahat bir imaj sağlanıyor. Tek düğme, ceketin üst bedene oturtulmasına yardımcı ve şık bir detay.
Sezonda vücuda oturan baskı deri, sezon rengi olan acı kahve bir mont. Deri, hayat verdiği hemen her tasarımlar geçmişle geleceği birleştiriyor. Kadife veya yünlü kumaşlarla deriye eşlik eden yakalar ve pantolonların rahat kesimi, yaratılan otantik havaya biraz da folklorik detaylar katan eldiven ve şapka, bu sezon erkeklerin vazgeçilmezi olacak.
Hem tarzı belirgin ve farklı, hem de giyilebilir, abartıdan uzak ve şık... Renkler ağırlıklı beyaz, krem, uçuk pembe, mor, kırmızı, uçuk mavi kahve ve toprak tonlarında... Siyah, lacivert, koyu kahve gibi takımlar ise fuşya, turkuvaz, yeşil gibi detaylarla renklendiriliyor. Erkek giyiminde en önemli şey, kumaş, kesim, dikiş kalitesi ve buna eklenmiş doğru, farklı detaylar ve renklerdir. Stil ise doğru seçim ve taşınabilmesiyle ilgili bir şeydir. Bunlar tabii ki kadın giyimi için de geçerli; ama başta da söylediğim gibi özellikle erkek giyiminde, tarzların sınırını abartmadan zorlamak, doğru geliştirmek gerekir.
Sezonda kendini gösteren takımlardaki çizgiler, frapan renklerdeki gömlek ve kravatlarla uyum sağlıyor. Bu kışın en dikkat çeken kumaşı ise, içinden parlak renkte kare efektler geçen prens degal. Kışın vazgeçilmez unsurları kaşmir ve yünün kullanıldığı tüvit ve country tipi ceketler yine sıkça kullanılmış. Bu sezon pantolonlarda pek çok seçenek mevcut: fileto cep, yan cep, duble paçalı veya düz paçalı, pilesiz, bir ya da iki pileli pantolonlar… Yukarıdan aşağıya hafifçe daralan modeliyle pantolan dizlerde hafif kıvrılarak paçalara doğru hafif genişliyor. Pantolonun ön kısmı pilesiz, tek pile ya da çift pile olabiliyor ama bu seneki moda pilesiz pantolonlar…
Sonbahar-kış sezonu ayakkabıları vitrinlerdeki yerini aldı. Kış sezonunda da modaya uymak ve dostu da düşmanı da ayaklarınıza baktırmak istiyorsanız işte size birkaç ipucu…
Bu sezonda bol bol şehir kovboyları görülüyor. Çünkü hem bayan hem erkek ayakkabılarında bu kışın gözdesi kovboy çizmeleri olacak. Küt burunlu ve kısa topuklu, kovboy çizmelerinin yerini, kadınlara özel frapanlıkta ve gündüz olduğu kadar gece için de makbul sayılan şık Teksas modelleri alacak. Hem erkek hem de bayan kovboy çizmelerinde burnu ve topukları krokodil veya yılan derisiyle kaplanmış olanlar bu kış çok moda olacak. Önce modelleri değişen kovboy çizmelerinin renkleri de çeşitlendi. Her kıyafetinize uygun renkte çizme bulmanız mümkün olacak . Western’in sofistike yorumunu yansıtacaksınız. Baskılı ve eskimiş görüntülü deriler, taşlı western aksesuarlı kemerler, malzemeler oldukça naturel ve eskimiş görüntülü. Ayakkabılarda eskimiş ve antik görünümlü deriler, piton ve krokodil baskılar, oryantal desenli işlemeli aksesuarlar, bronz ve antik görünümlü metaller, nakış ve işlemeler, kabartma desenli kovboy botları bu trendin en belirgin detayları arasında dikkat çekiyor.
Genel trend ise 70’li yıllara dönüş. Erkek ayakkabılarında süet ve nubuk bolca kullanılmış. Yılan ve timsah derileri de hem ayakkabılarda hem de bot ve çizmelerde öne çıkıyor.Kış sezonunu öne çıkan ayakkabılarında baskılı, kendinden desenli ve motifli deriler kullanılıyor. Süetin yılan ve timsah derisiyle kombinasyonunu da görmek mümkün.  Erkek ayakkabılarında bu sezonda klasik modellere de dönüş görülecek. Deri ve köseleden üretilmiş, az aksesuarlı, iddiasız çizgilere sahip, yıllar boyunca giyilebilecek, genelde koyu renkli bu ayakkabılar erkekler için çoğu zaman bir kurtarıcı olacak.