Dostluk Yurdu Derneği yeni sezonda bir müzikal sahneliyorHello Dolly ‘Çöp

Lora KOHEN YANAROCAKDostluk Yurdu Derneği`nin bu yıl sahneleyeceği oyunun adı Hello Dolly (Çöpçatan)… Provaları devam eden oyun Aralık ayı başında sahnelenecek…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yönetmenliğini  Dostluk Yurdu Derneği’nin Hanımlar Kolu Başkanı Forti Barokas’ın üstlendiği, Moris Levi’nin prodüktörlüğünü yaptığı Thornton Wilder tarafından yazılan Hello Dolly (Çöpçatan) adlı oyunun provalarına katılarak oyun hakkında görüşlerini aldım.
Forti Barokas ile yaptığımız kısa sohbette,  oyuna ve oyunculara çok güvendiğini, ancak bu sene gerçekten alışılagelmişin dışında bir eser yarattıklarını dile getirdi. DYD’nin bu güne kadar hep Judeo Espanyol ve Türkçe karışımı oyunlar oynarken, bu sene sadece Türkçe ve klasik bir müzikal olmasının herkes tarafından ilgiyle karşılanacağını düşünen Barokas: "Müzikal oynamak kolay değil. Şarkı söylemek, dans etmek… Bu konuda  koreografimizde Rina Benbasa çok yardım etti ve el ele verilirse her şeyin başarılabileceğini gösterdi." dedi. 
Forti Barokas’a  bu oyunda neden rol almadığını sorduğumda ise  şu yanıtı verdi: "Bir oyunu hem yönetmek, hem de oynamak kolay değil. İkisi bir arada zor yürüyor. Ayrıca bu oyunda kendime uygun bir rol bulamadım. Arkadaşlarımı karşıdan izlemek hoşuma gidiyor."  Evet kendisinin de sözlerinde belirttiği gibi, oyunda oynayan herkes oynadığı karakterlerle örtüşüyor. Kısaca oyunun yönetmeni, rol dağılımını rastgele yapmamış. Kim hangi karaktere daha yakınsa ona o rolü vermiş. Tabii ki bu da oyunun başarı katsayısını yükseltiyor.
Forti Barokas beraber çalıştıkları ekibin çok eğlenceli olduğunu ve her provanın onlara ayrı bir zevk verdiğini dile getirirken şunu da eklemeyi unutmadı: "Her iş emek ister tiyatro da bunlardan birisi tabii ki."
Oyunun yönetmeniyle aynı hisleri paylaşan prodüktör Moris Levi de düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: "Bir tiyatro oyununun sahneye konuluşunu tek kelimeyle özetlemeye kalkışırsam aklıma ilk gelen sözcük ‘emek’ olurdu. Gece gündüz , yaz kış demeden, yorgunluk hastalık dinlemeyen uzun soluklu  bir emek!...Bu yıl da izleyeceğiniz oyun büyük bir emeğin ve uzun bir çalışma döneminin sonucunda doğdu."

Başrolünü Emi Krespin Bensusan ve  Natan Siliki’nin paylaştığı Hello Dolly müzikalinde diğer rollerde Erol Eskinazi, Bensi Elmas, Aylin Yengin, Hilda Gormezano, Deniz Razon Toros, Moris Levi, Suzi Eskinazi, Viktor Nasi, Beno Levi,  Jinet Zalma, Eti Siliki, Nedim Kohen, Moşe Adato, Yakup Munguldar, Moiz Gabay’ın yanı sıra  Cina Hatem ve Yusuf Toros konuk oyuncu olarak  sahne alıyorlar.
Işık-Efektte  Korin Nahmias ve Selim Güzelbahar, dekorda Ufuk Üsterman, müzik seçimlerinde İzi Eli, koreografide Rina Benbasa, kostüm hazırlanmasında Vivi Politi, makyajda  Nobel Razon ve Natali Reyna, kulis amirliğinde Meri Pardo, yardımcıları Bivet Nasi ve Elza Kohen, müzikalin görünmeyen paylaşımcıları.
 İlk kez Aralık başında sahnelenecek olan oyun için hazırlıklar hala sürüyor. Oyuncular, yönetmen ve sahne arkasında çalışan herkes bu oyunun çok başarılı olacağına inanırken,  seyircilerin  ne düşüneceklerini bilmiyorlar. Oyunu izleyelim ve  bu emek dolu ekibe alkışlarımızla ne düşündüğümüzü gösterelim…