Futbol her yerde...

Rudi DİRİMANSon günlerde dünyaca ünlü bir çok futbolcu 35. yaşını zengin Arap Ülkelerin de kutluyor. Katar kariyerlerinin son günlerine yaklaşan ve hayatlarının sonuna kadar rahat içinde yaşamak isteyen futbolcuların yeni adresi oluyor

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba

Katar, dünyanın üçüncü en büyük petrol rezervlerine sahip. Nüfusunun az olması da kişi başına düşen gelirinin yüksek olmasına neden oluyor.Katar ligi 1974 yılında kuruldu. Yeni kurulan bu ligde de futbolcuların hepsi de tam profesyonel olmuş değil. 30 bin kişilik modern stadyumlar henüz bugüne kadar tamamen doluluk yaşanmamış. Geçen yıl oynan Al-Rayyan ile Al-Sadd arasında oynan  maç rekor seyirci ile 10 bin kişi tarafından seyredilmiş.
Dünyaca ünlü bir çok futbolcu değerlerinin çok üstünde astronomik rakamlar kazandıkları için, Katar liginde futbol oynamayı seçiyor. Katar Olimpiyat Komitesi, her yıl birinci ligindeki futbol kulüplerine 10 milyon Dolar veriyor. Böylece dünyaca ünlü futbolcuların gelmesi için kaynak oluşturulmuş oluyor.Bunun yanında kulüpler üyelerinden yıllık 6 bin Dolar alarak bu yüksek transferleri gerçekleştirebiliyorlar.
Peki bugüne kadar Katara kimler geldi ve kimler hala futbol oynuyor?
Dünyaca ünlü golcü Romario  üç aylığına geldiği  üç maç oynadığı Katar’da hiç gol atamadı fakat  bu transfer için 1.2 milyon Dolar aldı. 2003 yılında 34 yaşındaki Batistuta iki yıllığına 4.8 milyon Dolar için Al-Arabi takımı ile anlaştı.

2004񮖥 Katar Süper liginde oynayan ünlü yabancı futbolcular ise şöyle:
Gabriel Batistuta-Arjantin, Taribo West-Nijerya (Al Arabi)
Sonny Anderson-Brezilya, Ronald de Boer, Frank de Boer -Hollanda (Al Rayyan)
Marcel Desailly (Al Gharrafa)
Alexander Duggari- Fransa (Qatar Club)
Josep Guardiola-İspanya (Al Ahli)
Frank Loubof-Fransa (Al Wakra)
10 takımlı Katar liginde toplam yabancı oyuncu sayısı ise elliüç.

Mario Basler, Stefan Effenberg kariyerlerini Katar liginde bitiren diğer ünlü futbolcular.
Bir başka petrol zengini ülkesi Suudi Arabistan liginde  Al Ittihad takımı forvet mevkisini  gençleştirerek Titi Camara ve Bebeto yerine  Joseph-Desire Job ve Mohammed Kallon’u aldılar Bunun sonucunda ise Asya’nın en büyük kupası AFC (Asian Football Confederation) şampiyonlar ligi kupasını kaldırdılar...
Bunun yanında yine Asya futbolunda çok değerli teknik adamlar da görev almakta Rinus Israel -  Rainer Hollmann Al Wahda, Bruno Metsu Al-Ain, Mustafa Denizli Pas, Winfried Schaefer-Al Ahli, Bora Milutinovic- Al Saad, Anghel Iordanescu-Al Ittihad.
Son olarak 2007 yılında kontratı bitecek olan Roberto Carlos, Katar liginden  transfer teklifi aldığını doğruladı. Roberto Carlos; "Eğer yıllık 10 milyon Doları gözden çıkarırlarsa ben de Katar’da oynayabilirim" diyerek ileride ünlü oyuncuları Katar’da izlemeye devam edeceğimizin sinyallerini veriyor.
Futbolun her geçen gün daha da büyümesi ile futbol daha çok kişiyi etkisi altına almaya devam ediyor. Her geçen gün daha fazla büyüyen futbol, bu büyüme ile birlikte daha fazla yatırım yapılmasını sağlıyor. Gelişen bu ekonomi bütün dünyayı sarmaya devam ediyor. Unutmayalım ki futbol sadece ülkemizde değil Avrupa’da, Güney Amerika’da, Afrika’da veya Asya’da  takip edilmiyor. Bütün dünya futbolu seviyor…