Irakli kadin otel bombalanmasindaki rolünü anlatti

İsrail`in Gazze`yi boşaltmasından beri gündemde olan sınır anlaşması, salı sabahı sonuçlandı. ABD Dışişleri Bakanı Rice`ın arabulucuğu ve İsrail ile Filistinli yetkililerin uzun süren görüşmelerinin ardından varılan anlaşma ile Gazze`nin İsrail ve Mısır ile olan sınırlarının işleyişinin ana hat

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Iraklı terörist kadın otel bombalanmasında oynadığı rolü Ürdün televizyonuna anlattı. Terörist kadın kocasının düğün sırasında otelde yaptığı intihar saldırısına katılmak istemesine rağmen katılamayışını sakince anlattı
Tutuklanan Sacida Mübarek Etruş el-Rişavi’nin pazar günü yakalandıktan sonra televizyonlarda saatlerce yayınlanan itiraf konuşmasını milyonlarca kişi seyretti.
El-Rişavi, çarşamba günü terör girişimi için kocasının nasıl hazırlandığını,  belindeki bombayı da hazırlayıp Iraklı teröristlerin saldırdığı üç otelden biri olan Radisson SAS’da kendisini nasıl havaya uçurduğunu anlattı.
35 yaşındaki el-Rişavi,"Eşim kendi bombasını patlattı, ben de benimkini patlatmaya çalıştım ama olmadı" dedi. 10 kiloluk RDX patlayıcısından oluşan bombanın patlayamayışına şaşkın kalan Rişavi, "İnsanlar kaçmaya başladı ben de onlarla beraber kaçtım" şeklinde konuştu.
Teröristler, Radisson SAS, Grand Hyatt ve Days Inn otellerinde toplam 57 kişinin ölümüne sebep oldu.
Yetkililer, 5 Kasım’da Irak’tan Ürdün’e gelen el-Rişavi’nin, otel bombalamalarında sorumluluğu alan el-Zerkavi gurubu hakkında bilgi verebileceğine inanıyorlar. # gurubu, saldırıların Ürdün’ün Amerika’ya ve diğer batı güçlerine destek çıkışına misilleme  için  yapıldığını söyledi.

“Herşeyi kocam öğretti”
El-Rişavi, kendisi ve eşi Ali Hüseyin el-Şamari’nin Radisson balo odasına bellerinde patlayıcılar ile geldiklerinde, içlerinde çocukların da olduğu yüzlerce misafirin bulunduğunu söyledi. "Eşim benim üzerime de bombayı koydu ve pimi nasıl çekeceğimi  öğretti" dedi.
Muaşer, el-Rişavi’nin kocasının, eşinin bombayı patlatmakta başarısız olup uğraş verdiğini gördü bunun üzerine onu kendisi bombayı patlatmadan önce dikkat çekmemesi için balo salonundan dışarı ittiğini söyledi.
Bir TV sunucusu, emniyet görevlilerinden aldığı bilgiye göre kadının daha fazla detay vermemesinin sebebinin hala olaylardan ve tutuklanışından dolayı şok geçirmesi olduğunu söyledi.
Ürdünlü emniyet memuru, el-Rishawi’nin Amman’da diğer iki saldırganın ve eşinin kiraladığı bir evde bulunduğunu ve tutuklandığını söyledi.
Bağdat’ın batısında,Ramada’daki Anbar kasabasından olan el-Rişavi, televizyonlarda eşinin ve diğer iki saldırganın, Irak’tan Ürdün’e saldırıdan dört gün önce sahte pasaportlar ile beyaz bir arabada, bir sürücü ve bir yolcu daha beraberlerinde geçtiklerini söyledi.
Radisson SAS’a saldırıyı düzenleyen intihar komandosu Ali Hüseyin El Şammari’nin (35) karısı Ramadili Sacide Mübarek Etruş El Rişavi’nin Irak’taki El Kaide Örgütü’nün lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin bir zamanlar sağ kolu ve Felluce’de Amerikan askerleri tarafından öldürülen Semir Mübarek Etruş El Rişavi’nin kız kardeşi olduğu belirlendi.
Amman’daki saldırıları düzenleyen diğer 2 Iraklı intihar komandosunun isimleri ise, Revad Casim Muhammed Abid ve Sefa Muhammed Ali olarak açıklandı.