İsrail-FÖY sinir anlaşmasi sonuçlandi

İsrail`in Gazze`yi boşaltmasından beri gündemde olan sınır anlaşması, salı sabahı sonuçlandı. ABD Dışişleri Bakanı Rice`ın arabulucuğu ve İsrail ile Filistinli yetkililerin uzun süren görüşmelerinin ardından varılan anlaşma ile Gazze`nin İsrail ve Mısır ile olan sınırlarının işleyişinin ana hat

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Uzun süredir gündemde olan, Gazze ve Mısır sınırlarından geçiş konusunda, İsrailli ve Filistinli yetkililer, salı sabahı bir anlaşmaya vardılar. Pazartesi gecesi geç saatlerden salı sabahına sarkan uzun görüşme maratonundan sonra varılan anlaşmayı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice kamuoyuna duyurdu. Anlaşmanın son aşama görüşmelerinde de yer alan Rice, varılan sonucu "ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olarak nitelendirdi.
Varılan anlaşmaya göre, sınır 25 Kasım tarihinde açılacak ve Gazze Limanı’nın inşaasına bu tarihten itibaren başlanabilecek. Bunun yanı sıra, Filistinliler, Gazze’den Batı Şeria’ya, İsrail topraklarından geçerek, otobüs konvoyları halinde gidip gelebilecekler.
Anlaşma, Filistinlilere, bir sınır üzerinde ilk kez kontrol sağlama olanağı veriyor. Üzerinde anlaşılan maddelerin de ayrıca, yıkıntı halde olan Gazze ekonomisini canlandırmada yardımcı olacağı belirtiliyor.
Gazze’nin boşaltılmasıyla başlayan İsrail ile Filistinliler arasındaki barış yönündeki olumlu havanın, bu anlaşma ile yeniden hız kazanacağı belirtilirken, Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın da 25 Ocak’da gerçekleşecek parlamento seçimlerinde Hamas karşısına daha güçlü çıkacağı savunuluyor.
Görüşmelerin son raundu, pazartesi akşamı, Rice’ın kaldığı Kudüs Oteli’nde gerçekleşti. Gece boyunca, iki taraf arasında mekik dokuyan ABD’li bakan, salı sabahı  İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz ile biraraya gelerek son detayları netleştirdi. Rice, görüşmeler nedeniyle,  İsrail’den ayrılma tarihini ertelemek zorunda kaldı. Rice, Salı günü İsrail’den ayrılarak Güney Kore’ye hareket etti.
Salı sabahı anlaşmanın detaylarına yer veren İsrail Radyosu, Gazze-İsrail sınırında, Filistinli gümrük yetkililerinin Kerem Şalom geçiş noktasında yer alacağını, İsrailli denetim görevlilerinin de o noktadan geçen malları kontrol edeceğini belirtti. Radyo ayrıca, Mısır-Gazze sınırında da video ile kontrol sisteminin kurulacağı ve bu sistemi İsrailli yetkililerin de kontrol edeceği haberine yer verdi.