İşçi Partisi Amir Peretz ile yeniden güç kazaniyor

Geçen çarşamba günü yapılan seçimlerde Amir Peretz, yılların politikacısı Şimon Peres`i de geride bırakarak İşçi Partisi`nde en fazla oy almayı başardı. Yapılan kamuoyu araştırmasına göre Amir Peretz`in bu başarısı, Şaron Hükümeti`ni zor durumda bıraktı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İşçi Partisi’nde, geçen çarşamba günü başkanlık seçimleri yapıldı. Amir Peretz; Şimon Peres ve Binyamin Ben Eliezer gibi  rakiplerini geride bırakarak birinci olmayı başardı. Bu başarı, Ariel Şaron hükümetinin geleceği konusunda diğer hükümet yetkilileri dahil olmak üzere tüm politikacılarda merak uyandırdı. Peretz, perşembe günü hükümet ile yapılması planlanan görüşmeyi beklemeden hükümete karşı harekete geçmek için gerekli çalışmaları başlattığını bildirdi. Ancak, Şaron’un yardımcıları Peretz’in yaptığı bu duyuruyu ciddiye almadıklarını dile getirdiler ve bu tarz davranışı kınadılar. Şaron’un erken seçime gidip gitmeyeceği henüz belli değil. Şaron hükümetinin siyasi istikrarı sağlayıp, iktidarı elinde tutmayı başarıp başarmayacağı önümüzdeki günlerde  belli olacak.
Likud Partisi’ndeki genel kanı ise, olası dağılmaya karşı parti içinde kenetlenmek. Ancak, Milli Dinci Parti’nden Zevulun Orlev ve Milli Birlik Partisi’nden Yitzhak Levi hükümetten çekilip erken seçimin gerçekleşmesini istediklerini açıkladılar. Levi, Şaron ve Peretz’i uzlaşmaya çağırıp ülke içinde bölücülükten vazgeçmelerini ve hükümet bazında yaratılan adaletsizliği sona erdirmelerini talep etti.
Peretz, İşçi Partisi lideri olma yolundaki çalışmalarını hızlandırarak, parti üyeleri ve diğer parti başkanları ile görüşmeye başladı. Meretz-Yahad Başkanı Yossi Beilin, Peretz’in çağrısına cevap vererek, Şaron ile yaptığı koalisyon anlaşmasının hata olduğunu ve bu hatayı telafi etmek için hükümetten ayrılma bildirisinde bulunacağını söyledi. Yossi Beilin; beş yıldır uyguladığı tehlikeli diplomatik ve ekonomik politikaları yüzünden Şaron’un ateşle oynadığını sözlerine ekledi.
Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, bu yenilgi sonucunda politikadaki geleceğini düşüneceğini söyledi. İşçi Partisi’nin yeni Başkanı Peretz ise, Şimon Peres’e ihtiyacı olduğunu ve onun desteğini istediğini belirtti.

İşçi Partisi taraftarlarının güvenini kazanıyor
İşçi Partisi, parti iç seçimi sonucunda alınan verilere göre yapılan araştırmada, genel seçimler bugün yapılsa Amir Peretz’in iktidarı ele geçirebileceği sonucu ortaya çıktı. Ayrıca veriler, İşçi Partisi’nin, Likud’un 28 adayına karşı 39 aday çıkarabileceğine işaret ediyor. Bu sonuç, İşçi Partisi taraftarlarını da gelecek seçimler için motive etti. İşçi Partisi’nin üye sayısını  21 kişiden 28’e çıkarma olasılığı İsrail politikasında yankı uyandırdı. Kamu oyu araştırması sonuçlarına göre, İşçi Partisi taraftarlarının %82’si halen bu partiyi destekliyor. Partilerin seçimlerde çıkaracakları aday sayıları, kampanyalar ve diğer etkenler nedeni ile değişebilir. Fakat bu sonuçlar, İşçi Partisi’nin seçimlerde belirgin bir halk desteğini alabileceğini yansıtıyor.
Likud yetkilileri Peretz’in zaferinin Şaron’un geleceği açısından pek önem taşımadığını dile getirdi. Yetkililere göre, Şaron, Likud Partisi’nde Netanyahu’ya karşı daha  şanslı. Kendi döneminde ekonomik krizlere sebep olduğu için Netanyahu’nun Likud başkanlığı olasılığı düşük. Şaron taraftarlarına göre, Peretz’e karşı Şaron, geçmişteki askeri ve politik alandaki deneyimi ile daha güçlü konumda.