Türkiye: Yeni yatirim alani

Formula 1 takımlarından Williams, eski şampiyon Keke Rosberg`in 20 yaşındaki oğlu Nico Rosberg ile anlaştı

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Debora ZAKUTO

Sami Ofer’in Türkiye’ye yaptığı yatırımlarla gelişen İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin, 8 – 9 Kasım tarihlerinde YASED’in gerçekleştireceği ‘Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ adlı konferansında ardından yepyeni bir boyuta taşınması bekleniyor. Başbakan Tayip Erdoğan, Eyal Ofer ve YASED’e bağlı 80’e yakın İsrail ortaklı Türk firmanın katılacağı konferansta Türkiye’nin yabancı sermaye stratejileri de açıklanacak

İsrailli iş adamı, Royal Caribbean Cruises şirketinin sahibi Sami Ofer, önce Tüpraş sonra da Galataport projeleriyle karşımıza çıktı. Türkiye’ye yaptığı yatırımlarla adından oldukça söz ettiren Ofer’in oğlu Eyal Ofer, bu sefer de Yabancı Sermaye Derneği’nin (YASED) ‘Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ konulu konferansında Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte yuvarlak masa toplantısına katılacak. Türkiye’nin yabancı sermaye stratejisi de açıklanacak olan konferansa, yüzde 50’sinden fazlası İsrailli şirketlere ait YASED’e bağlı yaklaşık 80 Türk firması katılacak.

İsrailli firmalar dikkat çekmeye başladı
8 - 9 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek ‘Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ konferansının son oturumu olarak planlanan ‘Değişen Türkiye: Yabancı Yatırım Stratejisi’ konulu yuvarlak masa toplantısında Eyal Ofer’le birlikte Ford, Saudi Oger, Oracle, Telia Sonera gibi şirketlerin önde gelen yöneticilerinin yanı sıra Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de bulunacak. Türkiye’nin ve dünyanın sayılı iş adamlarının katıldığı konferans, Nisan 2006’daki Yatırım Danışma Konseyi (CEO’lar Zirvesi) için ön hazırlık niteliği de taşıyor. 9 binden fazla üyenin yer aldığı YASED’de İsrailli firmaların sayısı çok fazla olmasa da, onların yaptığı çalışmalar oldukça söz ettiriyor. Özellikle Ofer’in katıldığı ihalelerden sonra, İsrailli firmalar ve onların Türkiye’ye yaptığı yatırımlar dikkat çekmeye başladı. Ofer sayesinde gözler yeniden Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkilere çevrildi.

İsrail ile Türkiye arasında ticari ilişki gelişiyor
Fırsatlar Ülkesi Türkiye konulu konferansın ikinci gününde YASED’in ilgili tüm kuruluşlarla işbirliği halinde hazırladığı ‘Türkiye’nin Yabancı Sermaye Stratejisi Raporu’nun sunumunu yapılacak. Sunumun ardından başlayacak oturumda belirlenen öncelikler ve yabancı yatırımlar konusunda geleceğe yönelik Türkiye’nin vizyonu interaktif ortamda tartışmaya açılacak. Böylece rapora yeni görüşler eklenecek ve rapor son halini alacak.
Başbakan’ın başkanlığında yapılacak Yatırım Danışma Konseyi’nde hükümet tarafından kamuoyuna ve iş dünyasına sunulacak. Eyal Ofer’in de katılacağı konferansın sonucunda yeni dönemde Türkiye ile İsrail arasında yapılacak ticari ilişkilerin artacağı bekleniyor.