BM`de Holokost gündemi

İran`ın yeni Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad`ın bir üniversitede İsrail`e yönelik olarak "haritadan silinmeli" açıklamasını yapması, gizli nükleer çalışmaları sebebi ile zaten dünya gündeminde olan İran`ı, dünya barışına bir tehdit olarak tekrar gündeme getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

BM’nin son  Genel Kurulu’nun gündemi Holokost idi. Holokost’u anma ve eğitimi ile ilgili önemli kararların alındığı asamblenin katılımcı ülkelerinden biri de Türkiye oldu
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, "Holokost’u Anma" gündemi ile, Ekim ayının sonunda toplandı. Altmışıncı asambleye, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık doksan ülke katıldı.
Asamble’nin başında, İnsan Hakları Deklarasyonu’nun bazı maddelerinin üzerinden geçilerek, din, ırk veya başka bir özelliğinden dolayı hiç kimseye ayrımcılık yapılamayacağı, insanların yaşama ve özgürlük haklarının ellerinden alınamayacağı, ve herkesin düşünce ve din özgürlüğüne sahip olduğu tekrarlandı. Asamble’de, BM’in kurulduğu yıllardaki amacının, 2.Dünya Savaşı yaşamış olan halkın yaralarını ve savaşın insanlar üzerinde bıraktığı kötü etkileri silmek olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, daha önce alınan, ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Yapanların Cezalandırılması’ yönündeki kararlar da tekrarlandı.
Nazi Rejimi’nin yenilgiye uğratılmasının altmışıncı yıldönümünde gerçekleştirilen Asamble’de, ölüm kamplarının yıkılmasında rol oynayan cesur askerler de onurlandırıldı.
BM Genel Asamble’sinde Holokost’u anma konusunda şu kararlar alındı;
q 27 Ocak tarihinin Uluslararası  Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak benimsenmesi,
q Üye devletlerin, gelecek kuşakların yaşanmış olan bu soykırımdan ders alması ve benzer olayların yaşanmaması için, Holokost Eğitim Programları düzenlemesi,
q Holokost’un tarihi gerçeklerinin bir kısmını veya tamamını inkar edenlere kesinlikle onaylanmaması,
q Dini inançları veya kökleri nedeniyle, başka insanlara ayrımcılık, taciz veya şiddet uygulayan tüm birey ve toplumların kınanması,
q BM Genel Sekreterliği’nin, önümüzdeki altı ay içerisinde "Holokost ve Birleşmiş Milletler" konulu bir program başlatması, bu kapsamda sivil toplumlardaki Holokost eğitimi ve anılmasına katkıda bulunması kararlaştırılmıştır.
Birleşmiş Milletler Genel Asamble’sinde alınan kararların ardından, Avrupa Birliği de benzer görüşlerini açıkladı. Yapılan resmi açıklamada; "Avrupa tarihinin en karanlık bölümünün, diğer bir deyişle, Avrupa Yahudileri ve diğer bazı azınlık grupların sistematik bir şekilde yok edilmeye çalışılmasının üzerinden altmış yıl geçti. Geçen zamana rağmen, acı dolu hatıraların unutulmasına izin veremeyiz. Bu nedenle Avrupa Birliği, BM’in Genel Asamble’sinde almış olduğu tüm kararları desteklemektedir."
AB’den yapılan açıklamada, gelecek nesillerin yaşananları unutmasına izin verilmemesi gerektiği, bu nedenle Holokost kurbanlarının anılmasının çok önemli olduğunun altı bir kez daha çizildi.
Holokost’tan ders almanın da önemi vurgulanırken, Holokost eğitiminin her türlüsünün destekleneceği belirtildi.
AB’den yapılan resmi açıklamanın son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı;
"Holokost evrensel bir olaydır. Ancak Avrupa kıtasında yaşanmış olması Holokost’u Avrupalılar açısından daha da önemli kılmaktadır. Yeni Avrupa, geçmişin bu karanlık sayfalarında doğmuştur. Bu nedenle AB üye devletleri, kendi sınırları içerisinde ve ötesinde, barış ve demokrasiyi elde etmek ve korumak için birlikte çalışacaktır."