İsrail Hamas`in seçimlere girmesine karşi

İsrail`in ısrarlı taleplerine rağmen Hamas`ın silahlandırılması yönünde hiçbir adım atılmayınca İsrail bu örgütün Filistin genel seçimlerine katılmasına itiraz etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin’de yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirilecek parlamento seçimleri İsrail-Filistin ilişkilerinde gündemi oluşturmaya başladı. İsrail daha önce bir açıklama yapmış ve bu dönemde Batı Şeria’da uyguladığı güvenlik önlemlerini azaltarak Filistinlilerin kampanya ve seçim dönemlerini daha rahat geçirmesini sağlayacağını belirtmişti. Ancak İsrail Başbakanı Ariel Şaron geçtiğimiz pazartesi günü yeni bir açıklama yaparak henüz silahlarını bırakmayan Hamas’ın Filistin parlamento seçimlerine katılması durumunda Filistin ile gerçekleştirilen karşılıklı görüşmeleri donduracaklarını ve seçim dönemi için öngördükleri yumuşamayı gerçekleştirmeyeceklerini söyledi.
Filistinli yetkililer daha önce yaklaşan seçimle birlikte İsrail’in Batı Şeria’daki kontrolünün azaltılması ve gerek 25 Ocak’ta yapılacak seçim, gerekse öncesinde yapılacak kampanya dönemine halkın katılımının sağlanması Filistinlilerin bölgede dolaşımının rahatlatılmasını istemişti.
Ancak İsrail tarafı gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak, Hamas’ın bu şartlarla katılacağı bir seçimde, belirtilen yumuşamayı gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi ve Filistin lideri Mahmut Abbas’tan bir kez daha başta Hamas olmak üzere Filistinli terör örgütlerini silahsızlandırmasını talep etti.
İsrail’in ısrarlı taleplerine rağmen Mahmud Abbas, Hamas’ın silahsızlandırılması isteğine karşı çıkıyor. Abbas’a göre böyle bir çaba, Filistin’de iç savaş çıkmasına neden olacak. Buna karşılık Abbas’ın stratejisi Hamas’la İsrail’e karşı silahlı saldırı yapmayacağı yönünde ateşkes anlaşmaları yapmak ve bu süreçte örgütü siyasetin içine sokup uzun vadede silahlardan arındırmak.
Bu nedenle Filistinli yöneticiler Ocak ayında yapılacak parlamento seçimlerine Hamas’ın katılmasını önemli bir adım olarak değerlendiriyor ve örgütün Filistin parlamentosunda temsil edilmesinin, terörist eylemleri dizginleyeceğini umut ediyor.
Ancak İsrail tarafı henüz silahlı gücünde herhangi bir azaltmaya gitmeyen Hamas’ın, Filistin parlamenter sistemi içinde yer almasının doğru olmadığını düşünüyor. Hamas daha önce üç kez yerel seçimlere katılmış olmasına rağmen, hiçbir zaman parlamento seçimlerine katılmamıştı.