Ürdün Hamas`in teklifini reddetti

Hariri suikastının ardından Suriye üzerindeki baskıların artması nedeni ile Hamas`ın kendine yeni bir merkez arayışına girdiği, Ürdün`ün ise resmi olarak böyle bir talebi reddettiği bildirildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas yetkililerinin merkezlerini Şam’dan Amman’a taşıma konusunda talepte bulundukları Ürdün resmi kaynakları tarafından doğrulandı. Aynı kaynaklara göre, Ürdün yerel olmayan bir politik hareketin kendi topraklarında etkinlik göstermesine izin veremeyeceğini,  Hamas görevlilerinin Amman’a dönüşünü, örgütten istifa etmeleri şartıyla kabul edebileceğini bildirdi.
Resmi olmayan kaynaklara göre Hamas, Mısır’dan da benzer bir talepte bulunmuş fakat reddedilmişti.
Hamas, Suriye’ye yerleşmeden önce Ürdün’de faaliyetlerini sürdürmekteydi. Fakat 1999’da Kral Abdullah’ın üst düzey örgüt yetkililerini sınır dışı etmesi üzerine, örgüt ofislerini Katar ve Suriye’ye taşıdı.
Hamas’ın tekrar kendine yeni bir merkez arayışı, Suriye’nin Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin ve Birleşmiş Milletlerin bu konu üzerindeki soruşturmasının ardından uluslararası baskı altında kalması nedeniyle başladı. Örgüt, Suriye’nin üstündeki uluslararası baskıyı azaltmak amacıyla halen Şam’da konuşlanmış Hamas ve İslami Cihat örgütlerinin ülkeyi terketme talebinde bulunmasını bekliyor.
Hamas’ın politik liderleri yıllardır Şam’da bulunmaktaydı. Hamas ve İslami Cihat örgütlerinin ofislerinin İsrail’deki militanlarına talimat verdiği ve maddi destekte bulunduğu biliniyordu. Fakat Şam resmi olarak bu merkezlerin örgütün "halkla ilişkiler" ofisleri olduğunu bildirmekteydi. İki sene önce, İsrail’de yapılan terörist saldırıların arkasından ABD baskısı ile bu ofisler resmi olarak kapatılmış fakat gerçekte faal olarak varlıkların sürdürmekteydi.
Öte yandan İsrail Güvenlik güçleri Suriye’nin düştüğü uluslararası krizin, örgüt merkezleri ile İsrail içerisindeki militanları arasındaki ilişkiyi de etkilediğini bildirdi. Daha bu Şubat’ta İslami Cihad örgütünün Tel Aviv’de beş kişinin ölümüne neden olan saldırısının ardından İsrail bu saldırınınn Şam’daki İslami Cihat örgüt merkezinden planladığına dair istihbarat raporlarını Batı hükümetlerine sunmuştu. Fakat yakın zamanda Şam’daki merkez yapılacak saldırıların sadece genel zamanını ve temel kurallarını belirleyip, geri kalan kararları ise eylemi yapacak hücrelere bırakarak El-Kaide tarzı bir yönetime geçti.
Geçen hafta İsrail Güvenlik Güçleri’nin Hamas militanı Fevzi el-Kara’yı öldürmesinden sonra, örgütün durgun olmasının  hem Suriye’nin, hem de Filistin Özerk Yönetimi ve diğer İslami örgütlerin bu sıralar şiddet eylemlerinin sorumluluğunu almaktan kaçınmalarından kaynaklandığı,  örgütün doğrudan sıcak çatışma yerine Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya militan yollayarak bölgedeki durumu kızıştırmayı tercih ettiği düşünülüyor. Örneğin bu hafta İsrail İstihbarat Servisi; İsrail’e Mısır ve Gazze Şeridi üzerinden sızıp Cenin’de Kassam füzesi imalathanesi açmaya çalışan üç "Halk Direniş Komitesi" militanını yakaladı. Bu örgütün Hamas’ın alt kuruluşu olduğu düşünülüyor.
Örgütün bu tarzda faaliyet göstermesi de hem Suriye’nin doğrudan suçlanması, hem de İsrail istihbaratınının saldırıları önceden haber almasını zorlaştıran bir durum oluşturdu.