Likud`da büyük yenilgi

Ariel Şaron, geçen pazartesi günü, atanmasını istediği dört bakanın onayını parlamentoya sundu. Yapılan Knesset oylamasında, Likud`da isyan rüzgarları esti. Kriz, iki oylama sonucunda sunulan bakanlardan, Ehud Olmert`in maliye bakanı, Matan Vilnai`nin de bilim ve teknoloji bakanı olarak kabul edilmesi ile sonuçlandı. Bu sonuç Likud Partisi`nde ikiye bölünmey

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçen pazartesi günü İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dört bakanın atanması için parlamentoya teklifte bulundu. Ancak, Şaron tarafından atanması istenen Roni Bar-On ve Ze’ev Boim, Likud içindeki sekiz bakanın oylamayı bloke etmesi sonucunda Knesset tarafından reddedildi. Bu sonuç Likud partisini ve Şaron’u büyük yenilgiye uğrattı.
Şaron, Maliye Bakanlığı görevini 9 Kasım’da tamamlayacak olan Ehud Olmert’in yeniden atanmasını istedi. Bunun yanı sıra, Matan Vilnai’nin Bilim ve Teknoloji Bakanı olarak atanmasını teklif etti. Roni Bar-On ve Ze’ev Boim’i de kabineye eklemek istedi. Ancak pazartesi yapılan oylama sonucunda 60’a 54 oyla bu teklifler reddedildi. Daha sonra Şaron’un ısrarı üzerine ikinci bir oylama yapıldı ve 71’e 41 oyla Olmert ile Vilnai’ın atamaları kabul edildi.
Oylama öncesinde de analizciler Şaron’un çoğunluğu yakalamada yetersiz kalacağını, 120 sandalyeden 62’sinin olumsuz, 55’inin olumlu oy vereceği düşünüyordu. İlgililerden alınan bilgiye göre Likud’da isyan rüzgarlarına sebep olan 16 kişiden 8’i olumsuz oy verdi. Şaron’un yardımcıları "İstenen atamalar gerçekleşmedi. Bu, cevapsız bırakılmayacaktır" uyarısında bulundular ve cevaplarının ne olabileceğini söylemeyi reddettiler.
Şaron, oylama öncesi Devlet Başkanı Moşe Katsav ile yaptığı görüşmede, oy kaybetse bile, 2006 Kasımında yapılması planlanan seçimleri öne almayacağını söylemişti. Şaron’un danışmanları ise, Likud’daki durum aynı şekilde devam ederse, erken seçimlerin iyi bir tercih olabileceğini öne sürdüler.
Likud’da isyana sebebiyet veren 16 milletvekili, Bar-On ve Boim’in atanmalarına karşı çıkarken, Maliye Bakanı olan Olmert’in atanmasını olumlu karşılıyordu. Fakat Şaron, tüm milletvekillerinin atanmasını aynı anda istediği için çoğunluğu yakalamak için çok uğraştı.