Limmud`da eğlenelim, öğrenelim...

Jasmine FRESKOGenellikle tiril tiril giyinip dolaşamayacağınız bir mevsimdir sonbahar. Sonbahar cesaret ister, üstümüzün başımızın hiç beklemediğimiz bir anda ıslanacağını, çamurlanacağını, saçımızın başımızın dağılacağını, hatta üşüteceğimizi bilerek Bağdat Caddesi`nde dolaşma

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Çela YUNA

Kasım ayında, Limmud adı altında, bir gün boyunca sürecek bir etkinliğin düzenleneceğini daha önce duyurmuştuk. Bu  eğitim etkinliği fikrinin nasıl doğduğunu, amaç ve hedeflerini, etkinlikte hangi konularla karşılaşacağınızı, kısaca Limmud’la ilgili aklınıza takılanları netleştirmek adına ilgililere sorduk.

Limmud  Kültür Festivali nedir, bu fikir nasıl doğdu; ne zaman gerçekleştirilecek?
Çıtayı yükseltmesi düşünülen bu etkinlik  önerisi büyük bir beğeni ile  kabul gördü. Dünyanın birçok ülkesinde (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Hollanda, Avustralya, İsviçre) 1979’dan beri dört gün boyunca  sürmekte olan bu tür kültür seminerleri yirmi beş yıldır düzenlenmekte. Limmud’un kelime anlamı öğrenme’dir ve öğrenme etkinliğine bizzat katılarak, Yahudi kimliğimizi ve kişisel yetilerimizi en geniş anlamda geliştirme fırsatı verir. Türkiye’de bu eğitim festivali ilk kez gerçekleştirilecek. İlk olma nedeniyle istesek de istemesek hatalarımız olacaktır; affola!"

Limmud projesi gelişim  sürecinde kaç kişilik bir ekiple ne zamandır çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz? Ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
13 Haziran’dan itibaren çalışmalarımıza başladık. Çalışmamıza mümkün olduğu kadar çok katılan olmasını tercih ettik. Logomuzun ve internet sitemizin yapımında çalışan genç arkadaşlardan yardım aldık. Kırtasiyenin alımından, su alımına, temizlik işlerinden teknik konulara, hep ayrı ayrı insanlar çalıştı. Daha zor görünse de, tercihimiz bu yöndeydi. Onlara biz ulaştık, teklifimize memnuniyetle "evet!" dediler.

Konferans konu ve konukları hangi kriterlere göre belirlediniz? Teklifinizi nasıl karşıladılar?

Konularında uzman kişiler olmalarına dikkat ettik; konuları  tekrar etmemeğe özen gösterdik. Dünyada bizden önceki etkinlikleri inceleyip, bu kez daha farklı olmasına çalıştık. Etkinlik dizisinde en geniş anlamıyla genel kültür ve yahudilik ortak paydasında buluşmayı hedefledik. İngilizce konferanslarda simultane tercüme (kulaklıkla dinleyeceksiniz) hizmeti verilecektir.Yurt dışındaki konuklarımızda kendi bağlantılarımızı kullandık. Gerçekten, zamanı müsait olan herkesten olumlu yanıt aldık.
Konuşmacı, panelist ve etkinlik düzenleyenleri konularında uzman, iyi niyetli, eğitime önem veren gönüllüler.Eğitimleri ne olursa olsun, insana  değer veren, her konuda birşeyler öğrenmeye açık, bilgi ve becerilerini paylaşmayı candan isteyen kişiler.
Gerek konferansçılar, gerek sanatçılar ve gerek dinleyiciler bir bütünün parçasıdır. Tüm günü  beraber geçirirken, kimi zaman dinleyici, kimi zaman izleyici, kimi zaman da uygulayıcı olacağız.

Limmud’la neler öğreneceğiz? Hep öğrenmekten sıkılmayacak mıyız? Eğlenceye yer yok mu?
Olmaz olur mu? Öğrenirken eğleneceğiz elbette! Öğrenmeyi film seyrederek, konferans dozunda, sanatla girift ve dengeli bir yapıda bulacaksınız. Bir günle sınırlı kaldığına üzülebilirsiniz de!
Gerek konferansçılar, gerek sanatçılar ve gerek dinleyiciler bir bütünün parçasıdır. Tüm günü  beraber geçirirken, kimi zaman dinleyici, kimi zaman izleyici, kimi zaman da uygulayıcı olacağız.
Osmanlı’da mücevher, heykel, takı, tüp bebek, organ bağışı, Rum, Ermeni ve Müslüman gözüyle Yahudilik, "yolculuk"u yeniden keşfedecek, fotoğraf sanatçısının dialarından yeni tadlara uzanacaksınız. Konuklar konferanslarının bitiminde sorularınızı yanıtlamaya hazır olacaklar.

İlk kez gerçekleştireceğiniz projede gelecek konuklara  önerileriniz var mı, karışıklığa neden olmamak adına nasıl bir yol izlemelerini öneriyorsunuz?

Konferans odalarımız, renklere göre  düzenlenmiştir. Bulunduğunuz yere ilk kez geliyor bile olsanız, renkli giysili ve bayraklı görevliler, ilerlemenizi kolaylaştıracak. Varmak istediğiniz konferans odasını  yerleştirilen görevliler yardımlarıyla netleştireceklerdir. Rezervasyonumuz olmadığından, kitapçık programını ve saatini izleyerek, salon dolmadan kapısında bekleyerek girebilirsiniz.
Etkinlik 9.30- 21.30 arası sürecek, partiyle son bulacaktır.
Kayıt sırasında  yol gösteren açıklamalı kitapçıklar, katılımcıya teslim edilecektir. 
• Salon kapasiteleri belirli olduğundan programınızı önceden yapmanızı öneririz.
• Seanslar 1 saat 10 dakika ile sınırlıdır (Özel durumlar programda belirtilecektir)
• Toplantılar tam saatinde başlatılacaktır. Geç kalınmaması önemle rica olunur.
• Limmud Cafe tüm gün hizmetinizde olacaktır.
• Performans alanlarını her an ziyaret edebilirsiniz.
• Çaldığınız bir müzik aleti varsa yanınızda getirmeyi unutmayın. (Piyano hariç)
• Parti boyunca sürprizler sizleri bekliyor.
• Sizler Limmud’a katılırken çocuklarınızın hoşça vakit geçirmelerini sağlanacaktır.
• Öğle ve akşam yemekleri saatleri programlarda belirtilmiştir. Yemekler kaşerut kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır.
• Acil durumlar için Or Ahayim Hastanesi ambülansı hazır bulunacaktır.
• Rahat kıyafetler ve topuksuz ayakkabı giymeyi tercih ediniz. Hep beraber dans edeceğiz.
Tüm günü bizimle paylaşmanızı gönülden arzu ediyoruz!

Limmud’la ilgili karşılaştığınız tepkilerden söz eder misiniz, beklentilerinizin örtüştüğünü hangi yolla değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Dünya üzerinde yirmi beş yıldır sürdürülen Limmud etkinliği bedellidir. Biz bu kuralı bozmadık.Yeni bir kapı açmadık; örnek aldık.
İlk kez bir ödeme karşılığı kültür etkinliği düzenlenmekte. Buna karşın  ödenti karşılığında etkinliğe reaksiyon gösterenler de oldu. İyi bir şeye ulaşabilmek için bir bedel ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ilke bütün çalışan gönüllü arkadaşlarımız için de geçerli. Paralı bir kültür faaliyetine katılmak, bilgi için bir bedel ödemek eğitimin bir parçası.
Bizler öğrenmek ve öğretmek için bir gönüllü ordusuyuz; sanata, bilime verdiğimiz değer ve özellikle eğitim düzeyimizi yükseltmek için çabalarımız karşılıksız kalmıyor. Bunu da programı görenlerin kayıt formlarını  özellikle genç neslin süratle doldurmalarından anlayabiliyoruz.
İnsanlardan gün sonunda dolduracakları anket formuyla beklentilerimizi değerlendirme fırsatı bulacağız.
Cemaat etkinliklerinde birçok kez çalıştık ama Limmud ilk kez yapılıyor. Bütün çalışan arkadaşlarımızın bu işi gerçekleştirmekten keyif aldığını  biliyoruz. Eminiz ki gelecek  yıllarda onlar ve yeni arkadaşlar Limmud  yolculuğunda çalışmaya devam edecekler.
Kendinizi bu Yahudi yolculuğunun neresinde  görmek istiyorsanız Limmud’un sizi oranın bir adım daha ötesine taşıyacağına kuşkunuz olmasın!