Doktor gözüyle Geriatri Binasi

Prof. Dr. Abut KEBUDİProf. Dr. Abut Kebudi`nin tespitleri ve önerileriOr-Ahayim Tıp Konseyi Başkanı ve yönetim kurulundaki tek doktor üye Prof. Dr. Abut Kebudi "Alegra Torel Geriatri Pavyonu"nun sağlık sektöründeki yerini araştırdı. Bu yazıda bu bölümün verimli olarak işletilmesi için Kebudi`nin değerlendirmeliri ve önerilerini okuyacaksınız

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

107 yıllık deneyimiyle Or-Ahayim Hastanesi, uzmanlık dalı olan Geriatri’de dev bir adım attı. Kentimizde çok az bulunan ve eksikliği hissedilen Geriatri ana bilim dalında modern bir kliniği hizmete açtı. Her biri 500 m2’lik, tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlanmış 4 katta Geriatri alanında sağlık hizmeti vermeyi sürdürecek.
Bir Vakıf Hastanesi olarak, diğer sağlık kurumlarından farklı bir vizyonla, uzun vadeli tedavilere muhtaç yaşlı insanlara hizmet vermeyi ilke edinerek, geriatri kliniğine gereksinme duyulan Alzheimer ve benzeri tedavilerin yapılması hedeflenmektedir. Or-Ahayim Hastanesi’nin bütün İstanbul halkına açık bir sağlık kurumu olduğunu biliyoruz.
Yönetim kurulu üyesi olarak Or-Ahayim Balat Musevi Hastanesi’nde gerçekten tarihi bir olay yaşandığını düşünüyorum. Binasıyla, iç yapısı ve donanımı ile en iyi koşullarda bir hastane bölümü açıldığı kanısındayım, kutlanacak bir olaydır. 
Binanın odalarının fiziki şartları çok iyidir. Odalar konforlu ve ihtiyaçlara cevap verebilecek düzeydedir. Ayrıca, estetik açıdan odaların içindeki eşyaların renk seçimi, ışıklandırma, odalardaki tablolar gibi ince detaylar çok iyi düşünülmüş. Bu, hasta psikolojisi açısından önemlidir.
Or-Ahayim Hastanesi, cemaatimizin yüzyılı aşkın süredir şifa dağıtan önemli bir kurumudur. Cemaatimizin gerek tedavi ve gerekse de bir süre için bakım gerektiren hastaları açısından çok gerekli ve çağdaş bir kurumdur.
Tıp dilinde Geriatri sözcüğü "Yaşlı Tıbbı" anlamına gelir. Tüm dünyada yaşlı sağlığı konusunu da içeren, yaşlılık birimi olarak anılır. Bu bilimin hedefi yaşlının mevcut sağlıklılık halinin ve fonksiyonel durumun korunmasıdır.
Sağlık koşullarındaki düzelme ile beraber toplumda ortalama yaşam süresi uzamıştır ve Geriatri servisine ihtiyaç giderek artmaktadır. Hastanemizin Geriatri konusunda bugüne kadar ciddi bir tecrübe birikimi olmuştur ve bugün gelinen nokta batılı, çağdaş bir alt yapı şeklindedir. Gerek bu bölüme artan ihtiyaç ve gerekse de yaptığımız çağdaş ilerlemeler ile tercih edilebileceği için hizmetinin giderek artacağını düşünmekteyim. Ayrıca geniş toplumda da böyle imkanları olan Geariatri bölümlerinin pek olmadığı kanısındayım.
Yeni binamızın, gerek yapılan poliklinik bölümü ve gerek donanımı ile sağlık sektöründe ciddi bir yeri olacaktır.

Bu sözlerime şu tespit ve önerilerimi de ekleme isterim:
1. Bina ve donanım gayet iyi durumdadır.
2. Bu durum burasını işletmek için yeterli değildir. Poliklinik ve Geriatri bölümünün iş yapmasında elbirliği ile çok iyi bir tıbbi kadro, hemşirelik ve bakım hizmetleri oluşturulmalıdır. Geriatri hastaları için rehabilitasyon ve meşguliyet terapisi (occupational therapy) önemlidir. Onları hayata bağlayan, oyalayan ve dinç tutan öğelerdir.
3. Gerek genel olarak hastanenin ve gerek Geriatri bölümünün verimli çalışması için resmi kurumlarla (hastalardan verilen her hizmet için uygun miktarda fark alınmak suretiyle), özel sağlık sigortaları ile, banka ve şirketlerle ayrı ayrı anlaşmalar yapılması büyük önem arz etmektedir.
4. Başhekimlik ve müdürlük bölümleri, gerek varsa ek kadro ile takviye edilmelidir.
5. Tanıtım faaliyetleri, çağımızda artık vazgeçilmez önemdedir. Hazır pazarlanacak yeni bir bölümümüz varken, bu işi profesyonelce yapmamız gerektiği kanısındayım.
6. Son olarak, zorlaşan hayat şartları karşısında cemaatimizin hastanemize daha çok başvuracağını düşünüyorum. Bu noktada, maalesef gelirimizi arttırıp pozitife geçmemiz de önemli olduğu için iyi bir denge kurulması gerekir. Yani, Hastaneye genel olarak yatışlarda belki ücretsizler için belli bir oran koymak gerekebilir. Bu konunun çözümünün zor olduğunu ve gerçek muhtaçların ücretsiz hizmet alması gerektiğini takdirlerinize bırakıyorum.
Şu anki değerlendirmelerim bunlar olup, inşallah bu kurumumuzun daha nice yıllar dimdik ayakta kalmasını ve en iyi şekilde hizmet vermesini dilerim.