İsrail, saldiri kurbani Araplara yardim elini uzatiyor

1800`lü yıllarda Amerika`ya göç eden Yahudiler`den başlayarak Yahudi geçmişini anlatan Cleveland Yahudi Müzesi, ziyaretçilerine görsel ve işitsel imkanlar sunuyor…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yahudi Ajansı, Şifaram’da meydana gelen saldırının ardından, saldırıya maruz kalan Araplara ve ailelerine yardım kararı aldı

Terör kurbanlarına ayrılan özel bir fon olan Aksa İntifada adlı fondan ilk defa Araplara da yardım etme kararı alındı. Yahudi Ajansı 100.000 şekel bağışlayarak, Araplara yardım elini uzattı.  Geçmişte bu fon, Hayfa’daki Matza ve Maxim Lokantası’nda meydana gelen bombalama olaylarındaki gibi Filistinli teröristlerin saldırılarına maruz kalan İsrailli Araplara ve onların ailelerine verilmişti.
Dört kişinin hayatını kaybettiği ve 12 kişinin yaralandığı Şifaram saldırısının ardından, Yahudi Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ze’ev Bielski, Şifaram Belediyesi’nde yaptığı açıklamada,  vatandaşları arasında hiçbir fark olmadığını belirtti. Saldırıda hayatını kaybeden insanların tek suçunun, yanlış zamanda yanlış yerde bulunmaları olduğunu belirtti. Fonu yöneten kurulun, kurbanların ihtiyaçlarını öğrendikten sonra aynı kriterlere uyarak yardım etmeye karar verdiğini de sözlerine ekledi. 
Çeşitli ülkelerden fona yardımda bulunan Yahudi Cemaatleri, Şifaram’da saldırıya maruz kalmış Araplara yardım kararını destekledi.  Saldırıda hayatını kaybeden otobüs şöförü Michel’in kardeşi Ikbal Bahus, yapılan yardımın ağabeyini kaybetmenin acısını gidermeyeceğini ama güzel bir jest olduğunu belirtti. 
Şifaram Belediye Başkanı Ursan Yasin, Yahudi Ajansı tarafından başlatılan bu girişim için teşekkür ederken, girişimin Yahudi ve Arapların birlik içinde yaşamasını teşvik edeceğini söyledi.  Yasin sözlerini "Bu girişim, Yahudi ve Arap toplumları arasında işbirliği sağlamak ve daha iyi bir hayat için verdiğim uğraş için bana güç veren büyük bir adımdır" diyerek sözlerini tamamladı.