Hamas`in eğitim yeri İstanbul

Hariri suikastının ilk şüphelisi görülen Lübnan asıllı Mahmut Abdel-Al polis tarafından tutuklandı. BM Komisyonu tarafından yapılan soruşturma sonucunda şüpheli bulunup tutuklanan Mahmut Abdel-Al, ayrıca Suriye El Ahbaş Sünni Müslüman Ortodoks Grubu eski üyesiydi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail’de Eylül ayında  tutuklanan Arap asıllı İsrail vatandaşı iki Hamas militanı İstanbul’da istihbarat eğitimi aldıkları yönünde ifade verdi

Hamas’ın İsrail’deki bombalama eylemlerine yardımcı oldukları şüphesi ile Eylül ayında tutuklanan Nazmi Hassin ve Asalam Zeydan adındaki iki Arap asıllı israil vatandaşı hakkındaki iddianame, pazartesi günü Hayfa savcılığı tarafından hazırlandı.
Nazmi Hassin’in verdiği ifadede, 90 yıllarında Romanya’da Diş Hekimliği okuduğu sırada Hamas ile tanıştığını belirtti. 1994’te resmen Hamas üyesi olan Hassin, beş günlüğüne İstanbul’a yollanarak burada istihbarat, kriptolu mesajlaşma, bilgi toplama gibi konularda eğitim aldı. İsrail pasaportuna sahip olduğundan İran’da da askeri eğitim alması planları ise iptal edildi. Daha sonrasında Hamas örgütüne eleman kazandırmak için çalışmalarda bulundu. 1999 yılında ise Romanya’da kendisi ile birlikte aynı dönemde Diş Hekimliği okuyan Zeydan’ın Hamas örgütüne katılmasını sağladı.
Bunu müteakip, Zeydan da örgüt tarafından İstanbul’a yollanarak burada istihbarat ve bomba yapımı hakkında  eğitim aldı. Ayrıca, Hamas için bomba yapımında kullanılmak üzere Türkiye’den gübre alımı yapmak ve Hamas’ın emirlerinin elektronik posta ile iletmek gibi görevler üstlendi. 2002’de Zeydan yine Türkiye’ye giderek Hamas ile görüştü ve Tel-Aviv’deki alışveriş merkezleri ve çok katlı binalar hakkında bilgi toplaması için emir aldı.
Öte yandan Hassin’in avukatı Hassin hakkındaki iddiaları reddetti ve müvekkilinin herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığını ifade etti.
İsrail İç Güvenlik Örgütü Şin-Bet, terörist örgütlerin ülke içerisinde serbestçe hareket edebilmeleri nedeniyle örgütlerin Arap asıllı İsrail vatandaşlarını kendilerine katmaya çalıştıklarını belirtti.