Filistinli terör örgütleri silahsizlaniyor

Filistin Yönetimi, terör örgütü El Aksa Şehitleri Tugayı`nın silahsızlanması planını onayladığını geçen pazar yaptığı açıkladı. Yönetim, El Aksa Şehitleri Tugayı`nın silahlı grubunu dağıtmayı ve üyelerini de güvenlik güçlerine katmayı içeren güvenlik planını hazırladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Yönetimi, El Aksa Şehitleri Tugayı’nın silahlı grubunu dağıtmayı ve üyelerini de güvenlik güçlerine katmayı içeren planını geçtiğimiz pazar günü açıkladı.
Filistin Yönetimi Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından desteklenen plana göre militanlar, güvenlik güçlerine katılmadan önce kamplarda eğitim alacaklar.
Plan aslında aylar önce onaylanmış ama militanların "yüksek maaş" ve "güvenlik güçlerinde üst düzey konum" gibi talepleri yüzünden gerçekleştirilememişti.
Filistinli yetkililer, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın geçtiğimiz haftaki ABD ziyaretinde, Başkan Bush’a güvenlik planını sunduğunu ve Bush’tan onay aldığını bildirdi. Yetkililer "Bush, Filistin Yönetimi’nin planı hemen uygulamaya geçirmeye başlamasını söyledi" diye ekledi.
Başka bir Filistinli yetkili ise planın öncelikle, Batı Şeria ve Gazze’deki anarşiyi yaratan El Aksa Şehitleri Tugayı’nı hedef aldığını belirterek "Bu kişiler silahlarını teslim etmek ve güvenlik güçlerine katılmak zorunda kalacaklar. Reddedenler cezalandırılacak" diye konuştu.
Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına önderlik eden Filistin Yönetimi Başbakanı Ahmed Kurey, planın önce Nablus ve Ramallah’ta gerçekleştirilmeye başlanacağını belirtti ve "Plan, Nablus ile Ramallah’ta başlayacak ve aşamalı ilerleyecek. Güvenlik güçleri yetkilileri bu hafta Ramallah’ta kalarak planın gerçekleşmesinin takibini yapacak ve önümüzde hafta Nablus’a geçecekler" dedi. Kurey, Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da beş adet eğitim kampı kurmaya karar verdiğini de ekledi.
Diğer yandan, Filistin Yönetimi Bakanlarından Muhammed Dahlan geçtiğimiz cumartesi günü El Fetih örgütünün "İsrail’le mücadelesini" överken, örgüt militanlarını silahlarını bırakmaya ve demokrasiye doğru adım atmaya çağırdı. "El Fetih için silahları bırakma, Gazze’deki karmaşayı sona erdirme ve ocak ayındaki seçimleri kazanmaya konsantre olma zamanıdır" diye konuşan Dahlan; "Biz El Fetih’in öncüleriyiz ve bölünmeye bir son vermeliyiz. Birleşmeliyiz. Artık demokrasi zamanıdır" yorumunda bulundu. Dahlan sözlerine "Size, amacımıza ulaşana kadar sadık kalmaya söz veriyorum. Amacımız yalnızca, 1967 topraklarında başkenti Kudüs olan bir bağımsız Filistin Devleti kurmak değil, aynı zamanda Filistin için hayatını feda eden insanlara gereken saygıyı ve hassasiyeti göstermektir" diyerek son verdi.