Kuzguncuk Sinagogu`nda Sukot kutlamasi

Ester YANNİERKuzguncuk Sinagogu`nda geleneksel Sukot kutlamasında 23 Ekim Pazar günü Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır ve Üsküdar Kaymakamı Saffet Karahisarlı hazır bulundular

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sukot, 23 Ekim Pazar sabahı Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto,  Aşkenaz Cemaati Başkanı Sadi Feldman, Hahambaşılık Bet- Din üyeleri, Üsküdar  Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Üsküdar Kaymakamı Saffet Karahisarlı, kurum, kuruluş, dernek başkan ve yardımcıları cemaat ileri gelenleri ve yahidlerin  katılımı ile Kuzguncuk  Beth Yaakov Sinagogu’nda kutlandı.
Günün açılış konuşmasını yapan Kuzguncuk Cemaati  Başkanı  Beto Adato, kutlamaya kalabalık bir topluluğun katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adato Sukot Bayramı’nın simgesi olan Suka hakkında ayrıntılı bilgi vererek konuşmasını sürdürdü.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ise terör saldırılarının ardında bir süreliğine kapatılan sinagogların tekrar ibadete açılmasında başta Emniyet Güçleri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Ovadya ayrıca, yeni hazanların yetişmesi için yapılan çalışmalardan söz etti.
Caddebostan Talmud Tora çocukları Reysi Haleva, Yosi Saban, Roysi Patromilo, İsel Tastasa, İgal Pinto, İzer Pinto, Serra Kohen, Belis Vidal, Rafi Saban, Diana İs, Erol Azuz, Roni Menda, Alper Öztürkkan ve Refi Saban’ın sundukları oyun ve şarkılarla güne neşe kattılar.
Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Kuzguncuk semtinin Türkiye’nin ve İstanbul’un bir çok yerinde olduğu gibi farklı kültürlerin saygı çerçevesinde bir arada yaşadıklarını ve bunun sonsuza kadar aynı şekilde devam etmesi dileğinde bulundu. Başkan Çakır’ın  konuşmasını,  Kuzguncuk’un eski adı olan  Bella Vista tanımlamasıyla bitirmesi, hoş bir duygu yarattı…
Kuzguncuk Sinagogu Haham Akaali Rav Yeuda Adoni ise  Şavuot, Sukot ve Pesah bayramlarının özelliklerine ve ortak yönlerine dikkat çekti.  Sukot’ta insanların kışın yağmur yağması ve dolayısıyla  bereketli geçmesi için dua ettiklerini ifade etti. Hahambaşı Rav Haleva, kutlamaya yüksek katılım olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve  zamanın  tahrip gücünden söz ederek, temelleri çürütmesine, rejimleri çökertmesine, coğrafyaları değiştirmesine rağmen, Tanrı’ya bağlılıklarından ötürü Yahudilerin birlik ve beraberliklerine zarar veremediğini söyledi.
Maftirim Korosu’nun seslendirdiği ilahilerden sonra, Ehal’in kapıları açılarak Hazan Araşi  David Sivi Anoten duasını okudu. Göztepe Kültür Derneği Gençlerinin bahçedeki dans gösterilerinin ardından sinagog bahçesinde  Kuzguncuk Sinagogu Hanımlar Kolu tarafından hazırlanan Suka’daki seudaya geçildi. Kutlama bitiminde tüm konuklara günün anısına birer hediye sunuldu.