Yeni Geriatri Binasi için ne dediler?

Alegra Torel Geriatri Pavyonu`nun açılışına katılanların nabzını tuttukDani ALTARAS"İnanıyorum ki Türk Musevi Cemaatinin Or-Ahayim Hastanesi geniş topluma ışık tutacak bir tesise sahip olmuştur. Bunun meyvalarının toplanacağına eminim." Lina Filiba`nın yukarıdaki sözleri, yeni binayı gezenlerin intibaları, bu yazımızın konusunu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

RAV İSAK HALEVA
(T.C. Hahambaşısı)

Bu güzel eser karşısında duygularını ifade edecek kelime bulamıyorum. Bu bay Torel’in yarattığı muhteşem bir eserdir. Kendisi küçük yaşlarda zorluk içindeydi. Tanrı’nın verdiği nimetleri ilham alarak paylaşmasını bildi. Rafael Torel’in bu yaşam şekli başkalarına da ilham versin, çünkü Tanrı daima paylaşmayı sever. Biz ne kadar yardım edersek Tanrı o kadar memnun olur. Biz ne kadar merhametli davranırsak Tanrı da bizlere o kadar merhametli davranır. Bu eserin bu ay içinde açılması fevkalade önemlidir. Çünkü Eylul Arahamim dediğimiz bu ay, merhamet ayıdır. Umarım ki Rafael Torel’lerin sayısı artsın ve cemaatimizi ayakta tutsun.

SİLVYO OVADYA
(Yahudi Cemaati Başkanı)

Hastanenin bu binasını yapılma aşamasından itibaren gördüm. Tam bitmiş halini ise bugün görüyorum. Gerçekten bir rüya gibi oldu. Asıl zorluk bundan sonra başlıyor. Aynı şekilde buranın çok mükemmel şekilde işletilmesi gerekecek. Birincisi mali açıdan, ikincisi bu binaya yakışır bir hizmet verebilmek açısından hastanemizin hiçbir zaman bu kadar üst düzey bir binaya sahip olduğunu göremedik. Bugün herhalde 21. yüzyıla yakışır, herşeyiyle mükemmel bir binamız var. Ona yakışır bir hizmet vermekte hastane yönetimine düşecek. Biliyorum ki bu dönem zarfında hastanenin çok büyük fedakarlıkları oldu, başta mali olarak, bu binayı vücuda getirebilmek için. Kısa zamanda da bu binayla hastanenin hakkettiği yere geleceğini tahmin ediyorum. 

AV. RIFAT SABAN
(Geçmiş Dönem Cemaat
Başkanlarından)

Yeni Geriatri binası hakkındaki intibaların olağanüstü. Açılış töreninde duydum, çok büyük bir bağış yapılmış. Bağışın yanında bu eseri gerçekleştirecek vizyon da çok önemli. Bu bakımdan hastane yöneticilerini kutluyorum. Ülke çapında güzel bir eser meydana getirdiler. Rafael Torel için söylenebilecek herşey söylendi. Rafael Torel bir iyilikseverlik abidesidir. Bu vesile ile bunu da vurgulamak gerekir. Rafael Torel asrımızın hayırseverliği için bir eğitim olmuştur. Hastaneyi gereken bu yeni odaları da çok beğendim. Hayırseverliğin muazzam bir teknoloji ile birleşmesinden batı ayarında olağanüstü bir netice çıkmış. Bu vizyonu getirebilen hastane yöneticilerini de kutlamak gerekir. Büyük bir ihtiyaca cevap verdiler. Hayırlı, uğurlu olsun.

YAKUP BAROUH
Benim her zaman söylediğim, vurguladığım önemli bir sözcük var: "Takım oyunu". Sanıyorum bu eser mükemmel bir takım oyununun neticesi. Bütün Musevi Cemaati üyeleri bu takımın bir parçası olduğuna göre, mutlaka bu hastaneyi de desteklemeleri şart. Yeni Geriatri Binası ise düşünülebilecekten daha güzel.

SAMİ HERMAN
(Başkan Vekili)

Bu çok modern, muhteşem eser, gerçekten de toplumumuzun ihtiyaç duyduğu bir sağlık kuruluşu. Dünya Alzheimer Kongresi için şehrimize gelen bir hoca ile konuşuyordum. Dedi ki: "yaşlılarına sahip çıkamayan ve bu konuda hafızası olmayan bir toplum, toplum olmaktan çıkar. Sadece maddiyat ile ilgilenen, günün gününe yaşayan bir toplum olur." Bilhassa Amerika’da yaşlıların kendilerini kötü hissettikleri ve yakınlarına yük oldukları çok konuşuluyor. Geçmiş dönemlerde bizlere vermiş olanlara, yaşlılıklarında toplum olarak bizlerin vermesi gerekir. Bu tür eserlerin toplumumuza kazandırılması çok önemlidir. Musevi toplumu bugün yaş ortalaması yüksek yaşlı bir toplum oldu. Bu tip yatırımların toplumun ilerdeki senelerdeki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması ve uygulanmaya konması lazım. bunun gerek işletme bazında, gerek yatırım bazında maddi katkılara ihtiyaç var. Bu katkıları sağlamakta toplum fertlerine düşüyor. Bu ihtiyaçlarımızı bilerek bilinci de oluşturmak gerek. Açılış töreninde şu gördük. Veren kişinin de ne kadar takdir hisleri aldığına tanık olduk. Katkıda bulunanların ilerdeki yıllarda da sayısının artacağını umuyor ve topluma yeni eserler kazandıracaklarına inanıyorum.

LİNA FİLİBA
(Başkan Vekili)

Açılış töreni şiddetli yağmur, fırtına ve zor hava şartları altında geçti. Organizasyonun bu kadar düzenli olması, hastane yöneticilerinin tabiat şartlarına karşı gelerek amaçladıkları töreni sonuna kadar götermeleri bile, cemaatimizin, toplumumuzun aklına bir şey koyduğu zaman başarı ile yapabileceğinizin çok özel ve unutulmaz bir anısıydı. Bu olayı yaşadım ve inanılmaz bir mutluluk duydum. Bizlere bugünü yaşatanlara çok teşekkür ederim. Binayı gezerken odaların ve banyoların yaşlılarımızın ihtiyaçlarına uygun malzemelerle donatılmış olduğunu görüyorum. Bu sadece toplumumuz için değil, ülke genelinde de bu tesis ile çok büyük bir adımın atılmış olduğunu görüyorum. İnanamıyorum ki Türk Musevi Cemaati’nin Or-Ahayim Hastanesi, geniş topluma ışık tutacak bir tesise sahip olmuştur. Bunun meyvalarını toplayacağına eminim.

AHMET ERTAN YÜCEL
(Fatih Kaymakamı)

Balat Or-Ahayim Hastanesi’ne bu açılış töreninden önce birkaç kez geldim. Yeni binanın inşaat halini de biliyorum. Böyle güzel eserleri yaratanlara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Cemaat hastanesi gibi gözüküyorsa da, Or-Ahayim geniş topluma da hizmet veren bir hastane. Hatta ben de bir kaç kere fakir hastalarımızı göndermiştim.

COŞKUN ÖZDEN
(Adalar Belediye Başkanı)

Bu konuda olağanüstü bir eserin meydana gelmesinde, katkısı olan ve emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekir. Bu kadar kutsal amaçlı bir eserin açılış töreninde, maddi katılarından dolayı plaket alan bağışseverlerin gözlerindeki ifade çok etkileyici ve duygulandırıcıydı. Sağlığa yapılan yatırım ülkemiz için çok önemlidir. Bu anlamda burada hizmet verecek bütün ekibe başarılar diliyor, hayırlı olsun diyorum.

NİNO DEBEHAR
Olağanüstü bir eser yapıldı. Rafael Torel’in katkılarını da unutmamak gerek. Böyle hayırseverleri tebrik etmek gerekir. Umarız sayıları daha da çoğalır. Bu sayede bütün kurumlar rahat eder.

DR. MORDO BARDAVİT
Yeni Geriatri Binası hakkındaki intibalarım çok olumlu. Bina, tahminlerimin üzerinde, çok modern, çok güzel. Birçok hastane gezmişimdir, hakikaten tıbbi yönden hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli tüm tıbbi teczihat yönünden mükemmel bir tesis olmuş. Hiç tahmin etmiyordum bu kadar güzel bir eserin karşıma çıkacağını. Mimarisiyle hastaların moralini düzeltecek iç içıcı bir ortam yaratılmış.

PROF. DR.
NESİM BÜYÜKBABANİ
Yeni Geriatri Binasını gezdikten sonra intibalarım çok iyi. Başlangıçta bu kadar güzel bir yerle karşılaşacağımı ummuyordum. Şimdi gördüklerimin çok hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Herhalde poliklinik katı doldurulması gereken bir bölüm. Hemen faaliyete geçeceğini söylediler. Taşındığı ve tam randımanla çalışacağı zaman çok daha farklı bir görüntüye sahip olacaktır.


Or-Ahayim Tıp Konseyi Üyesi Uz. Dr. Şarlot Şevkat Abenyakar’ın görüşleri
DOKTOR GÖZÜYLE GERİATRİ BİNASI

Medikal estetik hekimi, fizik tedavi ve akapunktur uzmanı Uz. Dr. Şarlot Şevkat Abenyakar, Yontov Garti’nin iki doktor kızından biri. “Alegra Torel Geriatri Pavyonu” konusunda sorduğumuz sorulara aldığımız yanıtları bu yazıda okuyabilirsiniz

Or-Ahayim Hastanesi, 107 yıllık deneyimiyle, uzmanlık dalı olan Geriatri’de dev bir adım attı. Sizce Or-Ahayim Hastanesi’nin cemaatimizdeki yeri nedir?
Yüzyıllık geçmişi ve bugün verdiği modern ve kaliteli hastane hizmetiyle cemaatimizde çok önemli bir yeri var.

Geriatri konusunda bugüne kadar vermiş olduğu hizmeti yeterli buluyor musunuz?
Yeterli buluyorum, fakat yeni binanın açılmasıyla cemaatimizin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde karşılanacağına inanıyorum.

Or-Ahayim’in yeni Geriatri Binası’nın sektörüne katkısı sizce ne olacaktır?
Temel sağlık sorunlarına yönelik departmanlar içeren ve günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni bina sağlık sektörüne büyük kazanç sağlayacaktır.

Yeni Geriatri Binası’nı gezdiniz. İhtiyaca cevap verebilecek kapasitede midir?
Yeni binayı çok beğendim. İhtiyaca cevap verebilecek kapasitede. Çok aydınlık, çok modern, güzel bir bina. Konforlu odaların fiziki şartlarını iyi buldum.

Bu bina, fiziksel yetersizliklere sahip insanların, demanslı kişilerin, unutkanlık ve bellek kaybı başlayan insanların, depresyon geçiren insanların, sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte mi?
Bir vakıf hastanesi olarak, diğer sağlık kurumlarından farklı bir vizyonla, uzun vadeli tedavilere muhtaç yaşlı insanlara hizmet vermeyi ilke edinmesi gereken Or-Ahayim Hastanesi bu insanların tedavilerini yapmayı hedeflemelidir. Evde bakılamayan yaşlılarımız için huzurevi işlevi de görebilir.

Bu binayı Alzheimer hastalarına, ilişkili demansiyel sendromları (bunama) olan hastalara, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak için yeterli buluyor musunuz?
Yeterli buluyorum. Or-Ahayim geçmişte edindiği ciddi bir tecrübe birikimine çağdaş teknolojinin imkanlarını ilave ederek vereceği sağlık hizmetinin artacağı kanısındayım. Rehabilitasyon ve meşguliyet terapisini geliştirip yaşlı hastaların hayata bağlanmasına çaba gösterilmelidir. 

Bu binada hastane yöneticilerinin kaliteli ve çağdaş bir hizmet verebilmeleri için önerileriniz nelerdir?
Ekip çaılşması gerekli. Zaten gördüğüm kadarıyla hastane yöneticileri mükemmel bir ekip halinde çalışıyor. Toplumumuzun da onlara güvenip, evde bakamadıkları yaşlı akrabalarını, batıda olduğu gibi, bu tip sağlık kuruluşlarına teslim etmeleri gerekir.
 
Eklemek istediğiniz birşey var mı?
Hastane yöneticilerine başarılar ve hastalara şifalar diliyorum.