Yahudi dünyasindan kisa kisa...

Tamara PURAtaları 1920 yılında İstanbul`dan göçüp ABD`nin kuzeybatısında Seattle`a yerleşen bir Yahudi ailesi, köklerini araştırmak, düşlerindeki anıları yeniden canlandırmak üzere İstanbul`a geldiler. Tekirdağlı İzaac Azose, Albert S. Maimon, Marmara Adalı Lily Da Jaen ve diğerleri ile "bir zamanlar"ı andık bu söyleşide&

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bney Menaşe göç ediyor
Hindistan ve Bengladeş’in kuzeyinde yer alan Burma’da yaşayan ve İsrail’in Kayıp On Kabilesi’nden biri olan Menaşe soyundan geldiklerini iddia eden yüzlerce kişilik bir grubun Yahudiliğe tam olarak geçişi İsrail Başhahamlığı’nın kararı ile Eylül ayı ortalarında Ortodoks din adamlarının denetiminde gerçekleştirildi. Yakında  İsrail’e göç etmeyi bekleyen 800 yeni Yahudi dışında, 7.000 kişinin önümüzdeki beş yıl içinde göç etmeyi umdukları belirtildi.

Belgeler
üniversiteye
teslim ediliyor

Steven Spielberg’in kurduğu "Holokost Kurtulanları Görsel Tarihi Vakfı" tarafından kayda alınmış 52.000 Holokost Kurtulanı’nın anlatılarından oluşan belgeler University of Southern California’ya teslim edilecek. Dünyanın en geniş kapsamlı  tarihi görsel arşivi niteliğini taşıyan bu tanıklık koleksiyonunun 1 Ocak tarihinde üniversiteye teslim edileceği, Spielberg Vakfı ve University of Southern California’nın Holokost Eğitimi Enstitüsü tarafından duyuruldu. Oscar Ödüllü yönetmen Steven Spielberg yaptığı açıklamada; "Gelecek nesillerin daha iyi bir dünya kurmaları için Holokost Kurtulanları ve tanıklarının bize çok değerli bir hediye verdiklerini hepimiz biliyoruz" dedi.

Çek Yahudilerine anıt
Holokost’ta yaşamlarını yitiren Çek Yahudileri anısına, Usti nad Labem kenti Yahudi mezarlığına dikilen anıtın açılış töreni önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Bir kısmı toprağın içinde kalmış granitten bir Magen David’den oluşan anıt Çek mimar Michal Gabriel tarafından tasarlandı. Anıtın maliyeti kent belediyesi ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Yahudi kuruluşları tarafından karşılandı.

Toplu mezar
Almanya’nın Stuttgart kenti yakınındaki bir inşaat alanında İkinci Dünya Savaşı yıllarına ait bir toplu mezar ortaya çıktı. Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, bu çukura gömülmüş 30 kişi Nazi temerküz kampı Struthof’ta tutsak olan ve zorla çalıştırılan Yahudilerdi. Kazı çalışmaları sırasında iskeletleri ortaya çıkarılan  bu nazi kurbanlarının büyük olasılıkla açlıktan öldükleri belirtildi.