2006 Almanya yolunda son viraj

Yakir MİZRAHİSerbest yüzdük, sırtüstü yüzdük, son atakları yaptık, nefesleri tuttuk ve artık tabir-i caizse yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik... Milli Takımımızın 2006 yaz aylarında Almanya`da düzenlenecek olan Dünya Kupası`na katılabilmesi için önünde önemli bir engeli kaldı. 12 Ekim günü Tiran`da oynana

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba

2006 Dünya Kupası Avrupa Eleme Grupları’nda sondan bir önceki maçlar oynandı ve 7 takım Almanya biletini garantiledi. Avrupa’dan Dünya Kupası’na direkt katılacak son 3 takım ile baraj maçı oynayacak 6 takım ise Çarşamba günü belli olacak

Cumartesi günü oynanan maçlardan sonra Hollanda, Ukrayna, Portekiz ve İtalya, grup lideri olarak 2006 Dünya Kupası’nı garantilediler. 6. Grup’ta Polonya ile İngiltere ve 8. Grup’ta da Hırvatistan, Almanya biletini alan diğer takımlar oldu. Şampiyonaya evsahibi Almanya dışında Avrupa’dan katılacak diğer takımlar ise Çarşamba günü oynanacak maçlardan sonra belli olacak. 3 takım doğrudan katılma hakkını elde ederken, 6 takım baraj oynama şansı yakalayacak.
6. Grup’ta Polonya ile İngiltere ve 8. Grup’ta Hırvatistan, grubu ikinci sırada tamamlasalar bile 2006 Almanya’ya direkt katılacaklar.

(7 takımdan oluşan gruplarda (1, 2 ve 3), ikinci olacak takımın grup sonuncusu ile oynadığı maçlarda aldığı puanlar, puan hanesinden silinecek. Örneğin 8. Grup’taki İsveç’i ‘en iyi iki grup ikincisi’ kontenjanından alıkoyacak tek takım olarak görülen Çek Cumhuriyeti’nin, 1. Grubu son sırada bitirmesi muhtemel takımlarla yaptığı maçlar yok sayılacak. Yani Andorra ve Ermenistan’ı her iki maçta da yenen Çek Cumhuriyeti son maçın ardından grup ikincisi olursa hanesinden 6 puan silinecek. Bu durumda Çekler, 8. Grup’ta İsveç’in İzlanda maçını kaybetmesini ve averajla rakibinin önüne geçmeyi bekleyecek.)

2. Grup
Grup birincisi: Ukrayna
İkincilik mücadelesi: Türkiye,
Danimarka ya da Yunanistan

Grupta 7 takım mücadele ediyor. En zorlu gruplardan biri. Daha önce finalleri garantileyen Ukrayna, Arnavutluk ile evinde 2DŽ berabere kalırken, Türkiye’yi yakından ilgilendiren maçta Danimarka, Yunanistan’ı tek golle geçti. Gürcistan ile Kazakistan ise golsüz berabere kaldı.
Ukrayna’nın ardından Dünya Kupası biletine talip 3 takım bulunuyor. Türkiye, Arnavutluk’u deplasmanda yenerse grup ikincisi olacak ve baraj maçı oynamaya hak kazanacak. Türkiye son maçında Arnavutluk’la berabere kalırsa, Kazakistan’ı deplasmanda yenen Danimarka baraj maçı oynamaya hak kazanacak. Yunanistan ise her iki rakibinin de puan kaybetmesini hayal ederek, Gürcistan’ı kendi sahasında yenmeye çalışacak. Tabii Türkiye’nin kazanması halinde diğer iki takımın şansı kalmayacak.
Sonuçların ne olacağını tahmin etmek kolay değil ama tüm takımların kendi maçları kadar, rakiplerinin sonuçlarını da merakla bekleyeceğini söyleyebiliriz.

4. Grup
Grup birincisi: ?
İkincilik mücadelesi: ?
Elemelerin en çekişmeli grubunda, her şey Çarşamba günü belli olacak. Cumartesi günü İsviçre kendi sahasında Fransa ile 1ǃ berabere kalarak, Fransa’nın önünde ikinci sırada kalmayı başardı. Faroe Adaları’nı 2ǃ yenen İsrail, grubun yeni lideri oldu ama artık maç yapmayacağı için grup ikincisi olması bile zor olabilir. İrlanda Cumhuriyeti ise Kıbrıs Rum Kesimi’ni deplasmanda 1ǂ yenerek dördüncü sıraya yükseldi, rakiplerinin puan kaybetmesi halinde baraj maçı oynama hayalleri kurmaya başladı.
Maçlarını tamamlayan 18 puanlı İsrail’in lider olduğu grupta, İsviçre ve Fransa’nın 17, İrlanda Cumhuriyeti’nin ise 16 puanı bulunuyor.
Grupta Fransa daha avantajlı görülüyor. İrlanda Cum. ile averajı rakiplerine oranla daha iyi olan İsviçre, kritik maçta karşı karşıya gelecekler. Fransa ise grubun zayıf ekibi Kıbrıs Rum Kesimi’ni konuk edecek. Bu karşılaşmaların ardından grup lideri ve baraj maçı oynayacak takım belirlenecek.

2006 Almanya yolu
* Avrupa Kıtası'ndan finallere ev sahibi Almanya ile birlikte 14 takım gidecek. Almanya dışında, 8 grup birincisi ve en iyi puan ile averaja sahip 2 grup ikincisi kupaya direkt katılma hakkına sahip olacak. Diğer 6 grup ikincisi ise 14 Ekim'de yapılacak kura çekimindeki eşleşmelere göre play-off baraj maçları oynayacak; 3 takım Dünya Kupası'na katılacak.
*Afrika'dan 5, Asya'dan 4,5; Kuzey-Orta Amerika'dan 3,5; Güney Amerika'dan 4,5 ve Okyanusya'dan 0,5 takım elemelerden finallere katılacak. Takım sayısındaki 0,5'lik oranı Asya, Kuzey-Orta Amerika ile; Okyanusya, Güney Amerika ile tamamlayacak.
*Asya elemelerinde 5. (Özbekistan ve Bahreyn play-off oynayacak), Kuzey-Orta Amerika elemelerinde 4., Okyanusya elemelerinde 1. (Solomon Adaları'nı eleme finallerindeki iki maçta da yener Avustralya) ve Güney Amerika elemelerinde 5. olan takımlar play-off maçları oynayacak. Kazanan 2 takım Dünya Kupası'nda mücadele etme hakkını kazanacak.